Mirko Bašić, legendarni hrvatski rukometni golman, za Sport Klub je dao svoj osvrt na igre hrvatske rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu te je dao savjet igračima za finale protiv Danske.
Mirko Bašić je već dugo u igračkoj mirovini i rijetko se pojavljuje u medijima. No, danas 64-godišnjak iza sebe ima olimpijsko zlato iz Los Angelesa 1984., zatim svjetsko zlato iz Švicarske 1986. te je uz to je dva puta s Metaloplastikom iz Šapca bio prvak Europe. Ukratko, Bašić je osvojio sve što se može i svaka njegova riječ ima težinu…
U bjelovarskom Partizanu dres je nosio od 1976. do 1980. i osvojio dva naslova prvaka bivše države.
Je li za vas iznenađenje što je, nakon svih problema zadnjih godina, hrvatska rukometna reprezentacija izborila finale Svjetskog prvenstva?
‘Apsolutno je to iznenađenje! Prije svega zato što smo igrali praktički bez Duvnjaka, koji je bio, barem ono što sam ja vidio iz početka, na onoj jednoj pripremnoj utakmici, u sjajnoj formi. Nakon dugo vremena ponovo je bio lepršav, lagan, vukao je polukontru, i uz njega smo imali na svakoj utakmici mogućnost zabiti po 5-6 laganih golova, ne mučiti se toliko na postavljenu zonu.’

Nekoliko riječi o finalu protiv Danske?
‘Mislim da će današnja utakmica biti apsolutno najteža do sada, igrački najteža. Danci igraju sjajno, međutim, postoji način da im se suprotstavimo. Dečki su puni samopouzdanja i nemaju šta izgubiti. Ovu utakmicu moraju igrati za sebe, iz gušta i na ponos.’
Svi stručnjaci govore kako je danski golman Emil Nielsen u ovom trenutku najbolji na svijetu. Što vi kao legendarni golman o tome kažete?
‘Pa je ovako, ja sam Nielsena gledao prije jedno pet godina kada je bio drugi golman u Nantesu, jer je igrom slučaja tamo igrala moja kćer. Gledao sam jednu utakmicu gdje je on bio drugi tj. rezervni golman, znači kao vrlo mlad… I ušao je na jednoj utakmici i rekao sam odmah zetu: ‘Pa ovaj je golman bolji! Ovaj će mali biti čudo!’ I da, mislim da je sigurno najbolji golman na svijetu trenutno, što ne znači da će danas braniti super.’
Cijeli intervju pročitajte OVDJE.