Izmjene načina izrade proračuna za 2016. godinu koje je propisalo Ministarstvo financija za sve jedinice lokalne samouprave uzrokovalo je bujanje prikazanih iznosa jer se moraju prikazati prihodi svih korisnika proračuna. U slučaju Bjelovarsko – bilogorske županije to je povećalo prroačun za čak 100 miljuna kuna u odnosu na 2015. godinu. No, proračun Grada Bjelovara će narasti za puno skromnijih 10,8 milijuna kuna, iako je bjelovarski proračun tek nešto manji od županijskog.
-Realni proračun Grada Bjelovara za 2016. je planiran na 133 milijuna i 17 tisuća kuna što je za 780 tisuća kuna manje od rebalansiranog proračuna za 2015. godinu. No, kad tome dodamo sve korisnike proračuna i njihove prihode, što traži Ministarstvo financija, ukupni iznos proračuna za 2016. godinu je 143 milijuna i 814 tisuća kuna- kaže gradonačelnik Antun Korušec.
Bolja kontrola
U tih 10, 8 milijuna kuna više ušli su prihodi iz pet osnovnih škola, Gradskog muzeja, Narodne knjižnice Petar Peradović, Dječjeg vrtića, Kulturnog i multimedijalnog centra i Javne vatrogasne postrojbe. Za gradske službe to znači više posla u računovodstvu, ali s druge strane i bolju kontrolu trošenja gradskog novca.
-Sigurno je da će naša služba za financije imati puno više posla jer treba kontrolirati puno više tijekova novca. Hoće li takav sustav dati rezultate brzo će se vidjeti – kaže gradonačelnik Korušec i dodaje kako proračun za 2016. nije puno mijenjan. Minimalno su smanjeni iznosi svim Upravnim odjelima, osim onom za gospodarstvo koji je povećan, i započeti infrastrukturni projekti se neće zaustavljati. Radničko naselje, ulica Zvijerci, te ulica Braće Diviš neka su od gradilišta i tijekom 2016. godine. Prema riječima gradonačelnika Korušeca nije bilo nerazumnog “bildanja” proračuna.
– Za to nema potrebe i stavili smo samo ono što je realno i što smo morali dodati. U proračunu je tri i pol milijuna kuna koje planiramo povući iz EU fondova- zaključuje gradonačelnik Korušec. Proračun za 2016. godinu će se na naći na sjednici Gradskog vijeća početkom prosinca.