-Ugledni domaći poduzetnik je već kupio zemljište u blizini bazena i tu kani graditi postrojenje za proizvodnju električne energije iz drvne mase, a to otvara mogućnost za toplovod- kaže načelnik Marijan Dautanac

Od kada je pokrenut projekt izgradnje bazena u Velikom Grđevcu traju polemike o isplativosti takvog ulaganja od dvadeset milijuna kuna u relativno malu sredinu. Tim više jer je riječ sadržajima kojima županija ne oskudijeva, pa se gradnja još jednog kompleksa bazena čini nelogičnim potezom.
-Uzmimo primjer daruvarskih bazena koji ne mogu na zelenu granu bez stalne pomoći Grad Daruvara koji je ipak poznato turističko središte sa deset tisuća stanovnika. Stoga se postavlja pitanje isplativosti ovog ulaganja u Velikom Grđevcu, i je li taj zajednički napor Općine i Županije trebalo usmjeriti u neke poljoprivredne projekte -pitao je na sjednici Županijske skupštine Alen Baščevan.
EU ne daje novac slučajno
No, za župana Damira Bajsa i načelnika Velikog Grđevca Marijana Dautanca nema spora oko opravdanosti ulaganja u bazene. Novac je najvećim dijelom osiguran u fondovima Europske Unije i to već dovoljno govori da projekt ima glavu i rep.
-Napravljena je studija isplativosti i naši bazeni su dobili zeleno svijetlo. EU ne daje novac za nerealne investicije i stoga vjerujemo da smo dobro posložili stvari. Što se tiče rentabilnosti i poslovanja budućeg bazena nama nikad nije bila namjera da oni donose profit, već da podignu standard života u općini i cijeloj županiji i da budu samoodrživi – kaže načelnik Dautanac, te dodaje da se u cijeloj priči gledalo malo dalje u budućnost i bazeni se kombiniraju sa očekivanim ulaganjima na području općine. A, to će bazene, koji bi se trebali otvoriti 1. lipnja iduće godine, dodatno pogurati prema zelenim brojkama.
-Jedan ugledni domaći poduzetnik je već kupio zemljište u blizini bazena i tu kani graditi postrojenje za proizvodnju električne energije iz drvne mase. Kako je nusprodukt elektarane toplina, uz očekivano zagrijavanje plastenika, otvara se mogućnost zagrijavanja bazena čime možemo razmišljati i o zatvaranju i prelasku na rad tijekom cijele godine- kaže načelnik Dautanac.
No, osim toga u Općini razmišljaju i korak dalje jer izvor topline u blizini otvara i mogućnost novih prijava na EU fondove.
Grijanje središta općine
– Kako ćemo imati na raspolaganju dovoljno toplinske energije razmišljamo o izgradnji toplovoda kojim bi se grijalo središte Velikog Grđevca gdje su smještene sve institucije, ustanove i škola. Mi ćemo svakako aplicirati projekt izgradnje toplovoda na EU fondove čim se za to steknu uvjeti- napominje Dautanac.
Da je riječ o projektu koje drži vodu svjedoči primjer iz Čazme, gdje se toplovodom griju osnovna i srednja škola, sa planiranim produžetkom prema stambenim objektima , a toplina dolazi iz pogona tamošnje Drvne industrije.