Svake godine u proračunu Grada Garešnice nađe se i stavka od oko 200 tisuća kuna namijenjena stipendiranju studenata. Iznimka nije niti ova godina, a koncem 2016. gradski su čelnici potpisali nove ugovore s čak 12 stipendista, četvero učenika i osam studenata. Među njima se našao i student prve godine strojarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci Matija Toth.

-U Rijeci sam u studentskom domu koji me mjesečno stoji 530 kuna, tako da će mi mjesečna stipendija od 600 kuna taman pokriti te troškove. To će itekako olakšati studiranje meni te rasteretiti obiteljski budžet – kazao nam je Matija, dodavši kako je zahvalan Gradu Garešnici na ovoj vrsti pomoći.
Grad Garešnica trenutno pomaže 32 učenika i studenata koji uglavnom studiraju društvene znanosti, ekonomiju, pravo i na učiteljskim studijima. Ove godine pojavili su se i neki novi smjerovi. Osim strojarstva koje studira Matija, na natječaj su se javili mladi koji znanja stječu na studijima vezanima uz ugostiteljstvo, promet, energetsku učinkovitost i slično.
Uz već spomenutih 200 tisuća kuna za stipendije, ove je godine u gradskom proračunu osigurano dodatnih 50 tisuća kuna za stipendiranje deficitarnih zanimanja, konkretno za buduće liječnike kojih na garešničkom području kronično nedostaje. Međutim, interes je za sada izostao.