Bjelovaračani od prije koji dana na gradskoj tržnci mogu kupiti jaja iz jajomata, no i dalje ne mogu kupiti mlijeko iz mljekomata koji je postavljen još 2011. godine, no zadnjih je mjeseci izvan pogona. Mljekomat je postavio najveći županijski farmer Mladen Šolčić iz Patkovca, no cijeli se posao nije pokazao uspješnim. Mljekomat je završio u kvaru, a niti prodaja mlijeka nije opravdala očekivanja.
-Nažalost prodaja je pala na 40 litara dnevno što više ne opravdava troškove svakodnevnog dovoženja mlijeka iz Patkovca i troškove održavanja. Stoga sam već jako blizu odustajanja od ovog posla. U međuvremenu se mljekomat i pokvario, ja sam završio na štakama zbog ozljede noge i jednostavno nije imao tko brinuti o mljekomatu. No, odlučio sam još jednom pokušati, zvao sam servisere koji će ga popraviti i uskoro ponovo kreće prodaja – kaže Mladen Šolčić i dodaje kako bi se trebalo prodavati bar stotinu litara dnevno da bi se moglo poslovati koliko toliko rentabilno. Mljekomat je nabavljen uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Grada Bjelovara i Županije, a 40 posto novca je dao OPG Šolčić. Smještaj na Gradskoj tržnici međutim nije besplatan.
-Mjesečno plaćam 700 kuna za mjesto i još 200 kuna jer sam postavio tendu, pa uz slabu prodaju mlijeka tu nema računice. Stoga ću pokušati još jednom, ali ako ne bude uspjeha ili ću odustati ili mljekomat možda preseliti na neku drugu lokaciju. Razmišljam o novom trgovačkom centru u Bjelovaru koji će uskoro proraditi -zaključuje Mladen Šolčić.
Cijena litre provjereno domaćeg, svježeg mlijeka iz mljekomata je šest kuna i građani mogu biti sigurni da nije uvezeno tko zna od kuda, pa potom završilo na policama u trgovinama. Nikako se ne može reći da je to pretjerani iznos, no svejedno u Hrvatskoj mljekometi nisu postigli željeni uspjeh. Iako je mlijeko dostupno doslovce od 0 do 24 sata, to bar u bjelovarskom slučaju nije građane potaknulo na kupovinu na gradskoj tržnici.