Putovanje automobilom od Bjelovara do Gradiške, najbližeg bosanskog grada, traje dva sata. Tamošnja stopa PDV-a iznosi 17 posto, a pravo na povrat ostvarujete kupovinom većom od 400 kuna

Sredinom studenog na snagu stupaju zakonske obveze o obaveznoj zimskoj opremi na osobnim automobilima, a kupovina zimskih automobilskih gumama, pogotovo ako je riječ o kotačima šireg promjera, od 16 inča nadalje, često predstavlja popriličan udarac za kućni budžet. Moguće je, naravno, i tijekom zime voziti se na ljetnim gumama uz lance za snijeg u prtljažniku, no vožnja na zimskim gumama ipak je mnogo elegantnija i sigurnija. S obzirom da su automobilske gume specifičan proizvod koji nije potrebno isprobati poput odjeće i obuće, sve izgledaju jednako, a nije ni potrebno dodirivati, predstavljaju idealan proizvod za kupovinu preko interneta s često vrlo nižim cijenama od onih koje nude lokalni vulkanizeri, posebice ako je riječ o gumama s ne baš tako čestim dimenzijama. Naime, postoji čitav niz internetskih trgovina ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije, pa i Češke, koje nudi doista širok asortiman guma po vrlo pristupačnim cijenama, a kompletnu ponudu moguće je pregledati u roku od pola sata do sat vremena.
Jeftina i Slovenija
Tako se, primjerice, gume Good Year UG9 dimenzije 205/60 R16 kod slovenskog vulkanizera Lašiča u Brežicama mogu nabaviti za 675 kuna po komadu, uključujući i balansiranje i montažu, što u Bjelovaru košta 200-tinjak kuna, taman dovoljno da vam “pokrije” troškove putovanja. Isti model moguće je kupiti i preko hrvatske internetske trgovine e-kupi, po cijeni od 699 kuna i s uslugom montaže u Bjelovaru u iznosu od 50 kuna po gumi. Onaj kome nije teško putovati do stotinjak kilometara udaljene Brežice spomenuti set guma umjesto tri, platio bi 2.850 kuna, što nije beznačajna ušteda.
Međutim, prave se uštede kriju u odlasku na istok. Naime, stotinjak kilometara od Bjelovara nalazi se Gradiška, bosansko-hercegovački gradić u kojemu imate pravo ostvariti povrat PDV-a u iznosu od 17 posto. Gradišku smo odabrali upravo zato što je najmanje udaljena od Bjelovara, a nalazi se izvan Europske unije. No, kako su tamošnje gume često skuplje od onih koje je moguće nabaviti preko hrvatskih i slovenskih poduzeća, za pravu uštedu potrebno je pronaći onaj model koji je u BiH jeftiniji, a ima i takvih.
Na četiri gume, jedna ispadne besplatna
Na primjeru spomenute dimenzije riječ je o modeli Blizzak LM32 tvrtke Bridgestone koji također spada u premium segment guma. Cijena seta u BiH iznosi 2.520 kuna, a u Hrvatskoj, računajući i trošak montaže, ispada 2.900 kuna. Kada se u “bosansku” cijenu uračuna i povrat poreza, a dodaju troškovi benzina, dolazimo do razlika od značajnih 600 kuna. Što je ukupni trošak veći, to je i ukupna ušteda biti značajna. Usto, pravo na povrat poreza ostvarujete na svaki iznos veći od 400-tinjak kuna (stotinu njemačkih maraka), a i cijena goriva tamo je desetak i više posto jeftinija nego u Hrvatskoj, pa se na taj način mogu ostvariti dodatne uštede.
Prilikom kupnje guma prodavača morate zatražiti dokumentaciju potrebnu za povrat poreza, a papire koje dobijete mora ovjeriti carinik na “bosanskoj” strani. Pri tomu valja napomenuti kako vam carinici neće potvrditi papire ako nove gume odmah namontirate na automobil. Najbolje rješenje je namontirati ih na poseban set naplataka, staviti ih u prtljažnik i namontirati ih u Hrvatskoj. Jednako tako, moguće je prijeći granicu pa se vratiti na montažu i povrat novca istoga dana. S obzirom da jedna osoba u Hrvatsku smije uvesti robe u vrijednosti od 2.300 kuna, morat ćete pripaziti i na visinu računa, jer ako je veći, morat ćete platiti hrvatski PDV od 25 posto.

Bjelovarac novi 9_2015.indd