Predstavnici 18 udruga s područja Grada Čazme, kao i onih udruga koje djeluju na području Čazme, proteklog su tjedna potpisali ugovore o sufinanciranju s Gradom Čazmom. Za tu je namjenu u čazmanskom proračunu ove godine osigurano oko 160 tisuća kuna, a s tim sredstvima čazmanske udruge moći će realizirati planirane projekte i manifestacije.

Potpora u radu

-Zahvaljujem svim udrugama koje djeluju na području Čazme i drago mi je što su se vaši programi pokazali kao dobri, a zato su i prihvaćeni. Velika većina udruga ima potporu gradskog proračuna za svoj rad, a važno je istaknuti da to nisu sve udruge koje postoje i djeluju na području Čazme – istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i dodao da se ne smije zaboraviti na sportske, kulturno-umjetničke te vatrogasne udruge, koje se također financiraju iz gradskog proračuna.
-Za sportske udruge preko Sportske zajednice izdvajamo godišnje 370 tisuća kuna, a kad se tu uračuna još održavanje sportskih objekata dođe se do iznosa od gotovo 600 tisuća kuna godišnje. Za vatrogasne udruge godišnje se izdvaja 330 tisuća kuna, a dobrovoljnim vatrogasnim društvima indirektno smo pomogli i legalizacijom njihovih objekata, kao i izradom projektne dokumentacije za skorašnju rekonstrukciju domova – kazao je Pirak pa pohvalio čazmanske udruge građana, koje okupljaju velik broj stanovnika.
-Vi ste udruge koje rade strukovno i bavite se specifičnim stvarima, a važno je reći da se kroz vaše udruge dosta naših mještana uključuje u život koji obogaćuje naš grad. Bilo da je riječ o vinogradarima, pčelarima, braniteljskim udrugama, udrugama za djecu s poteškoćama u razvoju, ekološkoj udruzi… ima vas dosta koji okupljate naše građane i ovo je prilika da vam svima i zahvalim na uspješnom radu. Grad Čazma se ponosi svojim udrugama i njihovim rezultatima – zaključio je Pirak, dok se u ime udruga Gradu Čazmi na potpori zahvalio predsjednik Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), Podružnica Čazma, Darko Kajfeš.

Realizacija programa

-Ova donacija puno nam znači s obzirom da smo ograničeni sredstvima od članarine, a potrebe su dosta velike. Imamo programe koje moramo realizirati, a s ovim sredstvima to nam neće biti problem. Sretan sam što grad pomaže braniteljima i što uvijek možemo računati na njegovu podršku – istaknuo je Kajfeš, a na sredstvima se zahvalio i predsjednik Udruge uzgajivača pasmine gidran konja Branko Kovačić.
-Znam situaciju u daleko većim gradovima kako i na području naše županije tako i šire koji ne izdvajaju toliko sredstava za rad svojih udruga i stoga ova zahvala je zaista tim veća i jača prema našem gradu – istaknuo je Kovačić.

Najviše vinarima, ekološkim proizvođačima i obrtnicima

Na web stranicama Grada Čazme može se pronaći popis svih udruga čiji su programi prihvaćeni za sufinanciranje u 2017. godini. Najviše je tako pripalo Udruzi vinara i vinogradara, koja je organizator skorašnje izložbe vina, a slijedi ih Udruga EKO Čazma, organizator eko-sajma te Udruženje obrtnika.

1.Udruga vinogradara i vinara Čazma – 30000
2.EKO Čazma ekološka udruga – 20000
3.Udruženje obrtnika Čazma – 15000
4.Centar za inkluziju i socijalne usluge – 10000
5.HVIDR-a Čazma – 10000
6.Klub 2/105 pješačke brigade – 10000
7.Udruga Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika – 10000
8.Udruga udomitelja “Veliko srce” – 10000
9.HPD Garjevica Čazma – 10000
10.Matica umirovljenika Čazma – 8000
11.Udruga pčelara Čazma – 7000
12.Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama “Naši anđeli” – 5000
13.Hrvatska udruga uzgajivača gidran konja – 5000
14.Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja – 2000
15.Klub liječenih alkoholičara Čazma – 2000
16.Udruga antifašističkih boraca Čazma – 2000
17.Udruga tjelesnih invalida Bjelovar – 1000
18.Udruga za zaštitu potrošača BBŽ – 1000