Komunalni standard je u posljednje dvije godine značajno podignut, u odvoz smeća uključeno je 90 posto domaćinstava, a sanirana su i divlja odlagališta

Nakon što su kupili novi kamion za odvoz i počeli odvoziti otpad s područja cijele općine, Ivankom, tvrtka u vlasništvu i općine Ivanska dobila je i novog direktora. Antuna Furjana je na čelnom mjestu tvrtke zamijenio Marin Jambrušić. Pomalo iznenađujuća odluka međutim nije povezana s poslovnim rezultatima u novom okruženju i preuzimanju otpada sa područja cijele općine.
-Nije bila riječ o sličnim razlozima već je dosadašnji direktor podnio ostavku iz osobnih razloga. Trenutačno je v.d. te dužnosti Marin Jambrušić, a mi ćemo raspisati javni natječaj za novog direktora- kaže načelnik Općine Ivanska Josip Bartolčić.
Inače Općina Ivanska, odnosno njezino poduzeće Ivankom, je od prvog rujna preuzelo odvoz smeća iz svih naselja u općini Ivanska, od oko 900 domaćinstava. To je omogućila nabava komunalnog vozila za prikupljanje otpada vrijednog 1,1 milijun kuna. Osamdeset posto potrebnog novca je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Općina Ivanska. Nabavljena je i potrebna komunalna oprema vrijedna 290 tisuća kuna, a kako je bilo puno primjedbi stanovništva na rad dosadašnjeg koncesionara za odvoz smeća, u Općini su najviše zbog toga odlučili preuzeti stvari u svoje ruke i poboljšati razinu komunalnih usluga.
Bez povećanja cijena
-Od kako smo preuzeli odvoz komunalnog otpada sve funkcionira jako dobro i nije bilo nikakvih poteškoća i svi građani koji su na popisu su dobili nove kante. Ima još nekoliko slučajeva da ljudi nisu bilo kod kuće kad su kante dijeljene i mahom je riječ o vikendašima, no i to ćemo riješiti u kratkom vremenu. Sav otpad odvozimo na odlagalište Johovača u Maloj Mlinskoj – kaže v.d. direktora Ivankoma Marin Jambrušić.
Preuzimanjem odvoza otpada u Ivankomu nisu dirali cijene svojih usluga, pa tako domaćinstva i dalje za kantu od 120 litara mjesečno plaćaju 45 kuna, dok na nižu cijenu od 25 kuna mjesečno mogu računati samci, osobe starije od 65 godina, te socijalni slučajevi. U zadnje dvije godine Općina Ivanska je uvela puno komunalnog reda i podigla komunalne standarde. Bili su na dnu po broju domaćinstava od kojih se odvozi smeće, a sada je to podignuto na devedeset posto domaćinstava. Sanirana su i dva divlja odlagališta, a kupovinom kamiona i preuzimanjem odvoza smeća sve je objedinjeno na jednom mjestu.