Oko dva kilometra dugačak ravni potez od rotora kod Đačkog doma do rotora u Zvijercima treba postati nova prometna žila kucavica Bjelovara. Stoga su i započeti opsežni radovi i rekonstrukcija cijele ulice kojom se ona kani pretvoriti u široku brzu prometnicu koja je omogućiti lakši ulazak i izlazak iz centra grada. No, nakon to je desna strana ulice izmjenjena, izgrađen nogostup i bicklistička staza, radovi su stali. Rupe i dio prorišrenja kolnike su samo zakrpani i strojevi su potom maknuti iz Zvijeraca. Kako je najavljivana kompletna rekonstrukcija građani su već pitaju je li nešto pošto po zlu, no u Gradskoj upravi kažu da nisu zaboravili na Zvijerce .

Nismo zaboravili i ostaje plan da se cijela ulica proširi i uredi. To uključuje i izgradnju biciklističke staze i nogostupa i sa lijeve strane ulice. No, prije toga Komunalac treba zamijeniti cijev glavnog magistralnog vodovoda koji prolazi ispod ulice Zvijerci na toj strani i dok se to ne odradi nema smisla da mi krećemo sa završnim uređenjem – kaže Ivica Markovinović, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti.

Središnja crta ispala iz centra

Do tad ulica Zvijerci ostaje kakva je sada, uz neke manje dorade koje se još mogu učiniti na već izgrađenoj desnoj strani ulice.

-Ostalo je još urediti križanje sa semaforom kod POS-ovih zgrada. Čuli smo i primjedbe da zbog proširenja ulice središnja linija sada viiš nije centrirana pa ćemo i to ispraviti i ponovo ju iscrtati. Inače kada se sve dobvrši kao što je planirano ulica Zvijerci će biti široka šest metara, sa obje stane imati nogostup i biciklističk staze i odvojene trake za skretanje na svakom raskrižju – napominje pročelnik Markovinović.

Pitanje koje najviše zanima građane je kad će se odraditi zamjena vodovoda i početi uređivanje druge strane ulice. Prema riječima Zorana Bišćana, člana Uprave Komunalca,riječ je o zahvatu koje nije vezan samo uz Bjelovar.

Cjevovod od 45 milijuna kuna

-Ono što treba učiniti je izmijeniti kompletan glavni cjevovod od vodocrpilišta Delovi pa do grada, točnije do Školsko – sportske dvorane. To je dionica dužine 22 kilometra za koju trenutačno traje priprema dokumentacij odnosn rješavanje imovinskom pravnih poslova. Kako trasa ide preko 474 zemljišne čestice sa isto toliko vlasnika i riječ je o zahtjevnom poslu. Sastavni dio te zamjene je i dionica ispod Zvijeraca. U toj smo ulici izgradili distributivni cjevovod sa desne strane i po pitanju vodoopskrbe građani neće imati nikakvih zastoja niti smetnji – kaže Zoran Bišćan i dodaje kako je riječ o cijevima starim šezdesetak godina napravljenim od azbesta i vrijeme je za njihovu zamjenu. S obzirom na veličinu zahvata novac se planira povući iz EU fondova.

-Ukupna vrijednost radova je 45 milijuna kuna i projekt ćemo aplicirati na dostupne EU fondove. Kako treba još neko vrijeme za pripremu potrebne dokumentacije očekujem da će sve biti spremno za prijavu u drugoj polovici iduće godine- zaključuje Bišćan.

U Mjesnom odboru zadovoljni ali i oprezni

-Zvijerci zaslužuju da se uredi glavna ulica jer se naš dio grada u zadnjih dvadesetak godina povećao za bar tri puta i ovdje sada živi oko tri tisuće stanovnika. Svjesni smo da se preko noći ne može sve odraditi i da treba pričekati glavni cjevovod na desnoj strani ulice jer doista nema smisla dva puta raditi isti posao. Nadamo se da će gradska uprava još malo produžiti pruženu ruku i izgraditi nogostup od rotora u Zvijercima do Mjesnog doma koji je središte društvenih zbivanja i okuplja veliki broj građana, a nema prikladnog prilaza osim hodanja po cesti. Isto tako bismo voljeli da se izgradi još jedno dječje igralište jer jedino koje imamo je ono kod mjesnog doma na kraju naselja – kaže Davor Somljačan, predsjednik Mjesnog odbora Zvijerci. Kako već sada proširena ulica Zvijerci dopušta brži promet, kad se posve uredi raste i opasnost od uličnih trkača pa u Mjesnom odboru pozivaju na oprez.

-Svakako bi trebalo ponovo iscrtati središnju liniju jer zbunjuje vozače, a dugačka ravnica mnoge mami na stiskanje gasa. Stoga pozivamo mjerodavne da pronađu najbolje rješenje kako bi se to spriječilo, a mještani su u tome skloniji semaforima nego postavljaju ležećih policajaca – kaže Davor Somljačan.