Prošloga tjedna u Daruvaru je održano 13. Međunarodno savjetovanje voćara koje je okupilo preko dvjestotinjak voćara, a svečanosti otvorenja savjetovanja prisustvovao je i župan Damir Bajs sa suradnicima. Tema savjetovanja bila je lupinasto voće koje mnogi nazivaju kruhom budućnosti. Trenutno u Hrvatskoj, prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, imamo zasađeno oko šest i pol tisuća hektara oraha, više od četiri tisuće hektara lijeske, 385 hektara badema i blizu 100 hektara kestena.

Osim ove izuzetno zanimljive tema koja je i ovoga puta okupila velik broj poljoprivrednika, U daruvaru su dodijeljene i povelja i priznanja. Između ostalih, povelju za povoljan doprinos u razvoju voćarstva dobio je i župan Damir Bajs koji je u svom govoru detektirao i dva ključna problema s kojima se suočavaju naši voćari.

-Kada govorimo o voćarstvu, dvije teme su možda ključne uz okrugli stol, a to je prije svega tržnost, a druga stvar je pitanje količine koje se proizvode na našim površinama. Te dvije teme će sigurno biti i glavne teme ukupnosti savjetovanja. Voćarstvo ima puno izazova što nije tako lako, a ni jednostavno. Uvjeren sam da Hrvatska, a time mislim naravno i na našu županiju koja je dio ukupne voćarske proizvodnje u Hrvatskoj, može biti jedan adut ukupnosti poljoprivrede. Međutim, isto tako ću reći da nije lako biti voćar.

Ovisite o vremenskim uvjetima, tržištu, ovisite o toliko puno stvari da bi postigli uspjeh i vodili svoje gospodarstvo. S toga mi je drago da ste danas ovdje u našoj županiji, u gradu Daruvaru, da popričate o tim bitnim stvarima. Mi u Županiji podupiremo ukupnost ovog što se događa u Daruvaru, a naravno podupiremo naše voćare i poljoprivrednike. Ove godine ćemo poduprijeti i voćare u potpori za osiguranje svojih nasada – rekao je župan Bajs u Daruvaru.