Predstavnici Društva esperantista Bjelovar proteklog su tjedna bili na prijemu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bila je to prilika da se bjelovarski esperantisti prisjete dosadašnjih aktivnosti, najave planove za budućnost, ali i zahvale Županiji na potpori. Među brojnim dosadašnjim događanjima svakako se ističe prošlogodišnji INTER FEST, ali i izložba “Moja prva početnica” koja je do sada predstavljena u Bjelovaru i Zagrebu, a u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Društvo esperantista Bjelovar ovu će izložbu u sklopu održavanja Međunarodnog dana materinskog jezika postaviti i u Daruvaru 22. siječnja.

-Kao društvo željeli bismo zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom što su u ovoj eru globalizacije prepoznali vrijednost našeg rada. Naše društvo ne radi samo, već surađuje s ostalim esperantskim društvima, a ovo nije prvi put da je Županija prepoznala naš rad. Župan Bajs nas je prvi put podržao još kao ministar turizma kada smo 2011. godine u Bjelovaru imali Hrvatski esperantski kongres. Nakon toga smo 2015. godine uz pomoć sredstava Županije, u suradnji sa zagrebačkim esperantistima, izdali prijevod dječjeg romana Mate Lovraka “Vlak u snijegu” – kazala je predsjednica Nadzornog odbora bjelovarskog Društva esperantista Zdenka Polašek. Naglasila je kako se to možda ne čini važnim, no kako je ovaj prijevod zaista velika stvar.

-Bez entuzijazma naših članova i pomoći Županije ne bismo mogli izdati ovaj prijevod. Nije to mrtva stvar, već je ovo izdanje poslano u cijeli svijet gdje će poslužiti kao most te će se ovaj dječji roman s esperanta prevoditi na druge jezike – naglasila je Polašek napominjući kako se danas mnogi pitaju što će im esperanto u vremenu kada mogu govoriti engleski jezik, no naglasila je kako je bit esperanta u ideji da su svi ljudi jednaki te kako je to razlog zbog kojeg se ovaj jezik i dalje treba razvijati.