Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa zamjenicima proteklog je tjedna održao sastanak s predsjedništvom Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Bila je to prilika za razgovor o radu županijske Koordinacije nacionalnih manjina, zajedničkim aktivnostima s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i planovima rada za buduće razdoblje. Također, župan Bajs ovom je prilikom najavio i posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u sklopu kojeg će se predsjednica sastati i s predstavnicima nacionalnih manjina s područja županije. Budući da je riječ o dijelu protokola koji je predložila Županija na čelu sa županom Bajsom, predstavnici nacionalnih manjina nisu skrivali zadovoljstvom ovim županom korakom.

-Zahvalio bih županu Bajsu što je uključio i nas, predstavnike nacionalnih manjima. Bit će to prilika da s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović porazgovaramo o našem položaju. Mi smo uvelike zadovoljni odnosom Bjelovarsko-bilogorske županije prema nacionalnim manjinama, kao i općenito odnosom većine prema manjini. Upravo zato s ponosom ističem kako ovaj županijski Odbor nije sazvan u zadnjih deset godina jer se on saziva samo ako ima problema – istaknuo je predsjednik županijske Koordinacije nacionalnih manjina Pavao Toth. Također, istaknuo je kako je zahvalan Županiji na cjelokupnoj pomoći svim manjinama pa tako i prema mađarskoj nacionalnoj manjini.
– Na području županije živi oko tisuću Mađara, imamo pet zajednica, vijeće i tri predstavnika, bavimo se kulturnim i sportskim radom, očuvanjem običaja, a kroz model C u zadnjih pet godina u pet škola učenici imaju priliku učiti mađarski jezik u što je uključeno 50 djece. Na tome sam zaista zahvalan i zahvalan sam Županiji na pomoći – kazao je Toth.