Zbog propuha u blagajni i naslijeđenih miljunskih dugova Županijska uprava za ceste je zadnje tri godine uglavnom sjedila skrštenih ruku. Nije bilo novca za redovito održavanje cesta u njihovoj nadležnosti, a kamoli za asfaltiranje novih, nasušno potrebnih dionica. Stoga su u određenoj mjeri opravdane zadnje primjedbe iz Grada Čazme na izgled prometnica u Marčanima, Lipovčanima, Prnjarovcu, Donjem Dragancu, Siščanima i Milaševcu. Prema tvrdnjama tamošnje Gradske uprave zadnja županijska cesta na području grada Čazme asfaltirana je prije desetak godina i to dionica Miklouš – Martinac i otada nije asfaltirana niti jedna cesta u nadležnosti Županijske uprave za ceste, odnosno Bjelovarsko-bilogorske županije. No, prema riječima v.d. direktora ŽUC-a , a ujedno i županijskog pročelnika za komunalne djelatnosti Mladena Marušića, došao je kraj prisilnoj neaktivnosti.

                                                                        Ceste i mostovi

-Imali smo velikih problema u ŽUC-u i trebalo je neko vrijeme da se stvari dovedu u red i bit će sredstava da se krene u radove do kraja travnja. Dovršavamo plan rada i trase koji bi trebalo odraditi tu će biti i neke dionice baš na području Grada Čazme, zatim u Petričkoj, Samarici, Siraču i Daruvaru, te obnova mostova na području Nove Rače, Sirača i Velikog Grđevca – kaže pročelnik Marušić.

Iako je ŽUC bio pod opravdanim kritikama jer ga stara uprava dovela u nezavidnu situaciju i blokadu računa, dio problema ide na dušu i stalnog smanjivanje prihoda čemu je kumovala država. Samo u 2014. i 2015. godini izgubljeno je trideset posto prihoda jer je država prvo uzela 6,7 , pa potom još šest milijuna kuna. Da će dio toga biti vraćen tijekom ove godine nema nikakvih naznaka, pa se u ŽUC-u moraju pokriti s onim što imaju. Kad već nije bilo dovoljno novca za asfaltiranja i obnovu prometnica možda će biti više sreće sa jednim jako zanimljivim projektom za koji će se novac potražiti u EU fondovima, a riječ o zahvatima koji će pomoći svim građanima Bjelovarsko – bilogorske županije.

                                                        Obnova svih autobusnih stajališta

-U suradnji sa MUP-om i Čazmatransom obiši smo i popisali sva autobusna stajališta kako bismo vidjeli u kakvom su stanju, gdje ih treba obnoviti, proširiti, izgraditi nova ili neka čak ukinuti . Ima primjera da su u nekim općinama razmaci između stajališta jedva 200 metra što je nepotrebno i nerentabilno. U suradnji sa prometnim stručnjacima stoga se radi novi plan i raspored stajališta kako bi cijela županija bila ravnomjerno pokrivena i svim građanima jednako dostupan autobusni prijevoz. Kako živimo u 21. stoljeću postoji i opcija da se na stajalištima postave i stupovi sa besplatnim wi – fi internetskim signalom ako bi mještani, posebice u područjima gdje je ta infrastruktura slabije razvijena, imali pristup digitalnom dobu – napominje komunalni pročelnik Mladen Marušić.

Riječ je o velikom projektu, a za njega bi se moglo povući od dva pa do čak sedam milijuna eura, bude li kvalitetno pripremljen i prezentriran. Da će ga svi građani pozdraviti u to ne treba nimalo sumnjati.