Najava rezanja trošenja izvornih prihoda lokalne samoprave sa dvadeset na 15 posto zazvonila je na uzbunu u općinama, gradovima i županijama. Naime, kako bi se uštedio novca, smanjila birokracija koja je postala same sebi svrhom, ministrica uprave Dubravka Alibegović je najavila kao bi lokalna uprava ubuduće na svoje plaće imala dopuštenje trošiti 15 umjesto dvadeset posto svojih izvornih prihoda. Takav bi potez na glavni udar dovelo male općine sa malim izvornim prihodima kao što je općina Zrinski Topolovac.

-Mi se već sada trošimo nešto više od dvadeset posto izvornog proračuna na plaće, a samo nas je dvoje zaposlenih, uz mene tu je i tajnica koja upravo sada traži dopuštenje za polaganje državnog ispita koji bi joj omogučio da bude i pročelnica Jendinstevnog upravnog odjela. Usuđujem se reći da su naše plaće zbrojeno manje od plaće nekih mojih kolega načelnika koji imaju i službene aute i plaćaju sve druge troškove. Ovakav potez države je nam je poruka na lijepi način da odustanemo od općine sami, jer rezanjem na 15 posto više ne bismo mogli funkcionirati. Nešto kao u proizvodnji mlijeka gdje nitko neće izravno seljacima reći ne nosite više mlijeko već se to poručuje stalnim smanjivajnem cijene- kaže Slavko Došen načelnik Općine Zrinski Topolovac.

U stanovnicima i prihodima puno većoj Općini Nova Rača stanje je dijametralno suprotno. Prema riječima načelnika Darka Knežića, manevarskog prostora unutar proračuna ima dovoljno.

-Nismo ugroženi smanjivanjem postotka jer i sada trošimo nešto manje od 15 posto na plaće zaposlenika. Trenutačno je četvero zaposlenih u općini, a po sistematizaciji bismo trebali imati šest osoba. Nama je veći problem pronaći osobu koja bi bila pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela jer uz uvjete koji se traže i plaću koju mi možemo ponuditi interesa nema – kaže načelnik Knežić.

Kako je Jedinstveni upravni odjel i pročelnik traženih kvalifikacija zakonska obaveza podložna kaznama, u općinama traže drugačija rješenja. Iako do sada država nije bila rigorozna prema onim koji nemaju pročelnika i to bi se moglo promijeniti.

-Ima još općina koje su u istoj situaciji i stoga smo počeli razgovore da se udruže tri općine imaju jednog pročelnika koji bi bez problema mogao odrađivati sve potrebne poslove. Udruživanjem bi lakše podnijeli sve troškove ali i mogli dati plaću koja bi privukla visoko obrazovane osobe. Ista stvar dobro funkcionira i kod komunalnih redara – kaže načelnik općine Nova Rača Darko Knežić.