Tragom pitanja mnogih roditelja bjelovarskih školaraca, koji su se obraćali redakciji i jedni drugima putem društvenih mreža, pitajući se što je na jelovnicima osnovnih škola i zašto i dalje tamo stoje hrenovke u bijelom pecivu i sendviči, provjerili smo u školama u kojoj se mjeri zaživio veliki projekt Grada Bjelovara, Bjelovarski doručak. Ravnateljica u III. osnovnoj školi Goranka Preskočil podastire listu dobavljača i ističe kako sve je što se može nabaviti kod naših OPG-ova i uzgajivača uključeno u školski obrok.

Bjelovarski ručak

-Imamo tri dobavljača voća i povrća, dva pčelara, jaja stižu s obližnje farme, baš kao i kruh. Sve što smo mogli nabaviti kod nas uključili smo u pripremanje hrane u školskoj kuhinji. No, primijetili smo da roditelji nisu shvatili što znači Bjelovarski doručak. Puno ih je mislilo da je to dodatan školski obrok, a nije pa predlažem kolegama da na internetskim stranicama škola, uz jelovnike to istaknu – savjetuje Preskočil. Da i njihovi učenici svakodnevno konzumiraju domaće javlja i ravnateljica I. osnovne škole Tatjana Landsman, koja nam je čak poslala i fotografije domaćeg povrća koje je upravo stiglo u njihovu kuhinju.

– U našoj se školi od ove godine, osim Bjelovarskog doručka, provodi i Bjelovarski ručak jer namirnice s polja bjelovarskih poljoprivrednika svakodnevno konzumiraju učenici dvije grupe produženog boravka, njih gotovo šezdeset. I bjelovarski gradonačelnik i suradnici prisustvovali su velikom odmoru u školskoj blagovaonici te su imali priliku pojesti jedan uobičajeni obrok u našoj školi, miješano varivo s komadima junetine, sve od svježeg sezonskog povrća i mesa, a od dobavljača s bjelovarskog područja, čime u potpunosti podržavamo ovaj novi projekt Grada Bjelovara – ističe Landsman, koja je jedina na jelovnik uspjela u svih pet dana uvrstiti isključivo crni kruh. Četiri bjelovarske osnovne škole proteklih je dana redom obilazio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ističući koliko mu je važno da se dogodi onaj prvi korak.

I svi su ga redom uvjeravali da su popis dobavljača za školske kuhinje podredili domaćima i gledali da sve namirnice koje se uzgajaju na bjelovarskim poljima u što kraćem vremenu stignu pred djecu.

 Prvi u Hrvatskoj

– Ne možemo im za šest kuna osigurati teletinu, ali ono što možemo u ovom, početnom trenutku sigurno je domaće i u školske kuhinje stiže izravno s polja i iz domaćeg uzgoja – reagirao je na roditeljska negodovanja zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, koji se s domaćim voćarima i pčelarima najviše i založio kako bi projekt Bjelovarskog doručka krenuo od ove školske godine, i to prvi u Hrvatskoj.