Ako vam Komunalac odvozi otpad srijedom, a vi kantu “ispeljate” na ulicu u utorak, komunalni redar smije vas “oderati” za 600 kuna kazne. A, ako spomenuti prekršaj učinite kao pravna osoba, kazna se diže na tri tisuće kuna. Jedna je to od čak 116 prekršajnih odredbi Odluke o komunalnom redu koja je posljednji puta mijenjana početkom ove godine, a sada se ponovno namjerava mijenjati. I to zbog bjelovarskih beskućnika sklonih alkoholiziranju na javnom mjestu koje u posljednje vrijeme zna završiti i kriminalnim radnjama poput pljački.

Ne zaboravite vezati vrećicu

Spomenutim izmjenama, kazna za alkoholiziranje na javnom mjestu planira se sa sadašnjih 600 “podebljati” na dvije tisuće kuna. Iako je prvotno bilo zamišljeno da kazna bude čak tri tisuće, zakon ograničava maksimalni iznos na dvije tisuće kuna. Svrha povećanja, pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak, je omogućiti da prekršitelj (u slučaju neplaćanja) završi iza rešetaka, no vrijeme će pokazati hoće li se mjera pokazati uspješnom.

Primjerice, tijekom predizborne kampanje jedan od kandidata za aktualnog gradonačelnika fotografirao se sjedeći na naslonu klupe, što ga je, da se komunalni redari vjerno drže gradskih odluka, moglo koštati 600 kuna. I dok većina odredbi ima svoje uporište u logici, poput primjerice zabrane pisanja grafita, održavanja putnih jaraka i slično, u segmentu prikupljanja i razvrstavanja otpada kriju se i neke poprilično neobične. Osim što kantu za otpad ispred kuće trebate ostavljati samo na dan odvoza, jednako tako morate ih pokupiti odmah nakon što komunalci odu. Upravo taj izraz, izraz “odmah” naveden je u stavci 104. članka 90. Odluke o komunalnom redu.

Ne pola sata kasnije, ne nakon što se vratite s posla, nego odmah. Istog trena. Usto, kantu ni slučajno ne smijete ostaviti otvorenu ili pak zaboraviti zavezati PE vrećicu.

Kazna je predviđena i za one koji prebiru po kantama za smeće, ali i za one koji u smeće bacaju otpad koji ima vrijednost. Drugim riječima, u kante ne biste smjeli bacati plastiku, metal, papir, staklo, baterije i tekstil. S druge pak strane, kako nigdje u Odluci o komunalnom redu nisu navedeni izuzeci od kažnjavanja onoga tko prebire po smeću, za prepostaviti je da komunalci ne smiju provjeravati što ste ustvari bacili u kantu. No, kada bi se komunalni redari slijepo pridržavali svih 116 kažnjivih stavaka, Gradu Bjelovaru vjerojatno uopće ne bi trebao niti porez na dohodak, niti prirez, niti komunalni doprinos i naknada.