-Dnevno nam u prosjeku dođe desetak ljudi, neki čak i više puta, tako da možemo reći da su građani dobro prihvatili mogućnost da u Reciklažnom dvorištu zbrinu otpad iz svojih kućanstava koji nije klasični komunalni. A, toga ima dosta i primjerice, neki su građani dovezli i po pedesetak kilograma tekstila i to je sasvim dovoljno hlača, majica i jakni da se ispuni neki od kontejnera postavljenih po zelenim otocima – kaže Damir Bruić, predradnik na Reciklažnom dvorištu u Bjelovaru koje je prije nešto više od tri mjeseca otvoreno kod Autobusnog kolodvora. O dobrom odazivu građana svjedoče i podaci o količinama prikupljenog otpada koji time nije završio na odlagalištima ili još gore u okolišu.

Dovezeno 35 vrsta otpada

– U prva tri mjeseca je dovezeno 35 vrsta različitog otpada u količini od 41,3 tone ,papir, plastika, metal, tekstil, stiropor, staklena ambalaža, ravno staklo, elektronički otpad, drvo, glomazni otpad, fluorescentne cijevi, štedne žarulje, baterije, otpadne gume, građevinski otpad. U količinama otpada prednjače kućanski aparati, elektronički otpad, namještaj, različite vrste drvnog otpada, različite vrste građevinskog otpada, metalni otpad, tekstil, papir i plastika. Budući da se vodi evidencija bilježimo 1286 ulaza različitih vrsta otpada iz 671 domaćinstva.

Količinama prikupljenim od građana treba pribrojiti i količine korisnog otpada prikupljenog na kućnom pragu i putem eko otoka, i tu su rezultati jako dobri jer je u Recikažno dvorište u tromjesečnom periodu primjerice balirano 300 bala papira i kartona ukupne težine oko 120 tona i predano ovlaštenim oporabiteljima – napominje Stipe Crnković, rukovoditelj Radne jedinice komunalne djelatnosti u bjelovarskom Komunalcu.

Kad se radi sa ljudima uvijek ima neobičnih pa i bizarnih situacija, pa niti Reciklažno dvorište nije iznimka. Građani su u većini slučajeva dobro upoznati sa propisima što se ne može dovoziti, no svejedno je bilo teško shvatljivih poteza.

-Tu svakako spada slučaj pištolja koji je je kod nas netko ostavio očito ne znajući da ga mi ne zbrinjavamo. Oružje pa makar to bili i dijelovi oružja nikako nisu otpad koji se smije donositi u reciklažno dvorište i njega treba zbrinjavati uz pomoć policije. Neki dan smo isti tako preuzeli i tekućinu iz akumulatora koja se također rijetko viđa – kaže Damir Bruić, te dodaje da kod preuzimanja već razdvojenog otpada uvijek ima bar nekoliko pomiješanih komada što se u krajnoj liniji ne može izbjeći. No, nekim neodgovornim pojedincima svašta na pamet.

Malo više odgovornosti

– Dogodilo se da smo u dovezenom papiru pronašli mrtve životinje kojima tu stvarno nije mjesto- zaključuje Damir Bruić.

Takve su situacije ipak iznimke i u cjelini je reciklažno dvorište odlično prihvaćeno i ispunjava svoju svrhu. Ohrabrujući podaci stižu i sa odlagališta neopasnog otpada Doline, gdje se otpad od prvog travnja ove godine važe. Podaci govore da je količina odloženog otpada manja za 500 tona nego u istom razdoblju lani.

Nema neovlaštenog otpada

Reciklažno dvorište služi građanima, nikako tvrtkama, no do sada nije bilo pokušaja zlouporabe i otpad nisu dovozili oni koji na to nemaju pravo.

– Nije bilo takvih situacija i vodimo evidenciju svih ulaza tako da se zna tko je koliko otpada donio. Sasvim je jasno da jedno kućanstvo ne može ”proizvesti” pun kombi neonki i slično. Do zabune dolazi jedino kod građevinskog otpada jer u roku od šest mjeseci jedno kućanstvo može dovesti 200 kilograma, dakle ukupno 400 u godinu dana. Dio građana s tim nije bio upoznat i pokušali su odložiti više kilograma od dopuštenog- kaže Damir Bruić.