Ovih dana traju upisi u prve razrede osnovnih škola i dok prvašići sa uzbuđenjem čekaju prvi dan škole, roditelji muku muče kako školarcu kupiti sve što mu je potrebno. No, roditelji čija djeca kreću u Osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju o tome ne moraju brinuti jer je Grad svima kupio udžbenike.

-Dugo sam u prosvjeti i ovo je prvi puta da je Gradska uprava, bolje rečeno odlukom gradonačelnika Zlatak Mađeruha, svim prvašićima kupila udžbenike i oni će ih čekati na klupama prvog dana škole. Ukupno je riječ o 54 učenika upisanih u matičnu i aše područne škole. Svi smo ovim potezom bili ugodno iznenađeni, a posebice roditelji jer komplet udžbenika za prvi razred stoji 500 kuna- kaže ravnateljica škole Snježana Šeliš.

Besplatno za socijalu

I dok je grubišnpoljski gradonačelnik odriješio kesu, ruku na srce nije riječ o velikom broju učenika ali svejedno zaslužuje palac gore, drugi baš i nisu duboko zavukli ruku u gradsku blagajnu. U Daruvaru tako sliježu ramenima na besplatne udžbenike.

-Nema prostora u proračanu i mi obiđemo naše prvašiće, podijelimo im pernice i neke sitnice i to je to. No, prema preporukama Centra za socijalnu skrb Grad Daruvar pomaže djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji – kaže daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik kojeg dijelom opravdava i činjenica da se morao zadužiti za milijun i pol kuna kako bi održao tekuću likvidnost proračuna.

U Gradu Bjelovarur također nisu prvašićima odlučili kupiti udžbenike i nemaju takvih planova jer žele jednaki tretman svim učenicima u pet gradskih osnovnih škola. Novac koji bi se trebao osigurati je ogroman pa ni bjelovarski proračun , daleko najveći u županiji, to ne bi mogao podnijeti bez većeg preslagivanja.

-Nismo skloni nešto davati jednoj skupini učenika, a drugima ništa. Što se tiče besplatnih udžbenika surađujemo s Centrom za socijalnu skrb i pomažemo djeci iz potrebitih obitelji i ona uz ono što dobiju od države zapravo udžbenike dobiju besplatno. U naših pet osnovnih škola imamo nešto više od tri tisuće učenika i ako bismo svima kupili udžbenike to bi stajalo tri milijuna kuna. Ako uzmememo da jedan komplet stoji između 700 i 1400 kuna dolazimo do te ogromne brojke – kaže Lidija Novosel, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika.

U prednosti velike obitelji

I dok u Bjelovaru više gledaju na preporuke socijalnih službi, ali imaju i daleko najviše učenika o kojim treba voditi računa, u Gradu Čazmi imaju stavke u proračunu koje nemaju socijalni predzanak,a pomažu učenicima.

-Ne kupujem udžbenike svim prvašićima ali za svako treće i daljnje dijete u obitelji koje ide u školu osiguravamo pomoć od 500 kuna. Isto tako za sve učenike koji upišu gimnazijski smjer u našoj Srednjoj školi, dajemo pomoć od tisuću kuna – pojašnjava Elvira Babić Marković, pročelnica za društvene djelatnosti.

Županijski gradovi se ni po čemu ne mogu uspoređivati sa Zagrebom, no teško da bi itko njihove gradonačelnike optužio da glume Bandića kada bi djeci osigurali besplatne udžbenike, pa makar samo prvašićima. Zlatko Mađeruh je pokazao da se i to može.

Dogodine ipak besplatni udžbenici ?

Kako iduće godine dolazi odabir udžbenika za iduće četverogodišnje razdoblje u Gradu Bjelovaru razmišljaju o mogućnostima nabave knjige za sve učenike makar je riječ o milijunskim iznosima.

-Ulazak u novi ciklus otvara neke opcije, no u tom bi slučaju Grada kupio knjige školama kako bi se one mogle koristiti tijekom sve četiri godine. Za sada je sve u fazi razmatranja i nikakve odluke nisu donesene – kaže Lidija Novosel , zamjenica bjelovarskog gradonačelnika.