Dobre vijesti krajem prosinca stigle su s Markova trga u Garešnicu. Gradonačelnik Velimir Žunac (HDZ) imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. S obzirom da je nova dužnost bila nespojiva s dužnošću gradonačelnika, nedugo nakon imenovanja Žunac je prepustio vođenje grada svojim zamjenicima.

Bolji život

Do lokalnih izbora u svibnju obnašatelj dužnosti gradonačelnika bit će tako Tomislav Anđal (HSS), dok će drugi dogradonačelnik Josip Bilandžija (HDZ), koji je do sada tu dužnost obavljao volonterski, istu početi obnašati profesionalno. Anđal i Bilandžija kažu kako su svjesni odgovornosti koja je stavljena pred njih, no spremni su uhvatiti se u koštac sa novim izazovima. Pritom će prioritet, kao i do sada, kažu, biti gospodarski razvoja grada.
-Na tome se u Gradu intenzivno radi već neko vrijeme, a cilj nam je stvoriti uvjete za ostanak mladih ljudi u našem gradu, ali i potaknuti na povratak one koju su ranije iselili u potrazi za boljim životom – naglasio je zamjenik gradonačelnik Josip Bilandžija.
Upravo zbog važnosti tog cilja, Tomislav Anđal vjeruje kako je profesionalno aktiviranje dogradonačelničke dužnosti Josipa Bilandžije odličan potez.
-Kolega Bilandžija dolazi iz gospodarstva, godinama je radio u Hrvatskim šumama i zna kako stvari funkcioniraju, koliko je važno dobro organizirati stvari i pravovremeno reagirati u određenim situacijama. Mislim da smo jako dobro započeli ovu našu suradnju i oboje ćemo dati sve od sebe da što uspješnije vodimo grad – istaknuo je  Anđal.
Odlazak dojučerašnjeg gradonačelnika u “visoku” politiku smatraju plusom, ne samo za Garešnicu, već za čitavu županiju.
-Odlično je što u tako važnim ministarstvu imamo državnog tajnika koji dolazi iz redova gradonačelnika i načelnika. To znači da je jako dobro upoznat s problemima na lokalnoj razini te da može predložiti konkretna rješenja za iste – vjeruje Anđal.
Optimističan je i sam Žunac koji nimalo ne sumnja da će Grad nastaviti normalno funkcionirati i bez njega.

Bez krize

-Grad nije jedan čovjek, već je to u slučaju Grada Garešnice vrlo dobro posložen sustav koji funkcionira na zadovoljstvo mnogih. Neće tu biti nikakve krize jer je proračun izglasan, prioriteti u vezi projekata, gradnje, modernizacije, obnove se znaju, tako da će moja dva dosadašnja zamjenika samo zajednički nastaviti na mjestu gdje sam ja stao. Zasigurno im neće biti lako i jednostavno, ali očekujem da se u nadolazećim mjesecima neće osjetiti nikakva bitna razlika. Vjerujem da će to, kao i sve dosad odrađeno, građani prepoznati na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine i odlučiti ne prekidati kontinuitet u obnašanju vlasti – ističe Žunac.