U restoranu Špica u Hagnju, na tromeđi Bjelovarsko-bilogorske, Korpivničko-križevačke i Zagrebačke županije, na prvom u nizu neformalnih sastanaka našli su se ovog utorka mnogobrojni lokalni dužnosnici Hrvatske seljačke stranke. Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavljali su dugogodišnji članovi stranke i u svojim sredinama cijenjeni načelnici Ivan Kovačić (Veliko Trojstvo), Fredi Pali (Velika Pisanica) i Josip Dekalić (Šandrovac), te nešto manje poznati Darko Knežić (Nova Rača). Iako se u novinarskim krugovima proširila informacija da je glavna tema njihova sastanka smjena predsjednika HSS-a Branka Hrga, okupljeni su je demantirali. Ipak, nisu krili svoje nezadovoljstvo kako izbornim rezultatima, tako i načinom i temama pregovora koje trenutno vodi HDZ kao nositelj Domoljubne koalicije s predstavnicima Mosta, neočekivanog pobjednika parlamentarnih izbora.

– Nismo politički amateri, znamo da se u smjenu predsjednika ne ide usred pregovora. Okupili smo se kako bismo izrazili nezadovoljstvo sve češćim najavama masovnog ukidanja općina i gradova, a da se nije sagledalo što je sve pozitivno učinjeno za sve ovo vrijeme. A čitavo vrijeme svi se zaklinju u razvoj ruralnih područja – poručuje Pali dodajući kako su nezadovoljni i činjenicom da HSS uopće ne sudjeluje u pregovorima s Mostom, iako su dio Domoljubne koalicije.
Uživaju podršku 70-ak posto dužnosnika
– Nismo zadovoljni niti položajem koji je HSS imao na izbornim listama, a rezultat toga su i ovakvi izborni rezultati. No o tim stvarima raspravljati ćemo na redovitoj izbornoj skupštini koja će se održati početkom iduće godine – najavljuje Pali, a iz njegovih izjava prilično je jasno da “pobunjenici” više ne žele Hrga na čelu stranke. Od 50-ak lokalnih dužnosnika HSS-a, skupu se odazvala otprilike jedna polovina, ne računajući one koji su htjeli doći, ali su se ispričali zbog obaveza ili udaljenosti. Kada se sve zbroji, tvrdi Pali, imaju podršku 70-ak posto lokalnih dužnosnika. Napominje i kako HSS i postoji samo u onim sredinama gdje su njihovi članovi načelnici i gradonačelnici. Predsjednik HSS-a Branko Hrg pozivu se nije odazvao, jer, kaže, ne zna se ni tko ga je sazvao ni zašto. Izjavio je kako nemir u stranku unose ljudi koji su se tek nedavno priključili stranci, što je za Kovačića, Dekalića i Palija zasigurno uvreda. Podsjetimo, HSS je upravo na bjelovarsko-bilogorskoj području posljednjih godina doživio najveće unutarstranačke potrese. Započelo je neugodnim obračunom s Damirom Bajsom, koji je praktički izbačen iz stranke, da bi kasnije na velika vrata vratio u politiku postavši župan, a HSS-u je dodatno naštetio dolazak Stanka Grčića na čelo A-HSS-a koji je zahvaljujući svojem velikom političkom iskustvu tu strančicu u vrlo kratkom roku uspio učiniti prepoznatljivom ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom nivou. Iako je HSS na ovim parlamentarnim izborima osvojio tek dva saborska mandata, Hrg ističe kako im prema koalicijskom sporazumu s HDZ-om pripada 3,8 mjesta, a preostali mandati vjerojatno bi se aktivirali u slučaju da HDZ sudjeluje u formiranju vlade. Iako, dakle, pobunjeni HSS-ovci ovog utorka nisu srušili stranačkog predsjednika, s velikom vjerojatnošću može se zaključiti da je u Hagnju započela kampanja za predstojeće unutarstranačke izbore u kojima se kao najizgledniji kandidat za Hrgovu fotelju spominje samoborski gradonačelnik Krešimir Beljak.

Što žulja HSS-ovce

-najave masovnog ukidanja općina i gradova
-položaj HSS-a na izbornim listama
-rezultati parlamentarnih izbora
-nesudjelovanje u pregovorima s Mostom