Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 3 milijuna i 800 tisuća stanovnika starijih od deset godina od čega ih je 0,8 posto nepismenih, odnosno 30 tisuća i 400 osoba. Iako Šibensko– kninska županija prednjači u Hrvatskoj po broju nepismenih osoba, Bjelovarsko – bilogorska županija ih broji više od tisuću. Mnogi od njih nakon određenog vremena shvate da bez osnovnoškolske diplome gotovo nigdje ne mogu pronaći posao pa se naknadno javljaju institucijama koje im mogu pružiti osnovnoškolski tip obrazovanja.

-Ako polaznik želi naknadno završiti osnovnu školu mora biti stariji od 15 godina. Bez obzira na razlog prekidanja osnovnoškolskog obrazovanja, školovanje se nastavlja tamo gdje je i prekinuto. Dakle, ako je osoba prekinula u šestom razredu školovanje, nastavit će po programu šestog razreda i kod nas – započinje Slobodan Kaličanin, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar koje tokom cijele godine pruža besplatnu mogućnost osnovnoškolskog obrazovanja.

 Stotinjak polaznika

-Prošle godine imali smo stotinjak polaznika koji su željeli dobiti osnovnoškolsku diplomu. Rijetko kada nam se javljaju mlade osobe od 17 ili 18 godina. Tek kada uđu u dvadesete i shvate da je gotovo nemoguće opstati na tržištu rada barem bez osnovne škole javljaju nam se s ciljem školovanja. Također, Hrvatski zavod za zapošljavanje traži osnovnoškolsko obrazovanje tako da je to isto jedan veliki motiv da se dođe do diplome – pojašnjava Kaličanin. Dodaje da su prošle godine imali nekoliko polaznika osnovnoškolskog programa koji su bili stariji od 50 godina.

-Naravno da se postavlja pitanje motiva za osnovnoškolskim obrazovanjem starijih osoba. I naravno da ih mnogi zatim gledaju s pitanjem, gdje ste bili do sada. Ali odgovor je vrlo jednostavan, postroženi su kriteriji i pri najjednostavnijim poslovima i sada ako je osoba radila neki posao s određenim alatima, bez obzira koliko iskusna ta osoba bila s tim alatom, ona mora imati određeni certifikat ili završeni tečaj, a to se ne može položiti bez osnovne škole i zato nam se javljaju ljudi u pedesetim godinama – priča nam Kaličanin. Kaže da je program generalno isti kao i u osnovnoj školi, ali da je ipak prilagođen odraslima.

Korak više

-Teško je imati identičan program za desetogodišnjaka i pedesetogodišnjaka i naravno da ga starijima moramo malo prilagoditi, ali teme su iste. Program traje 18 tjedana nakon čega polaznik polaže ispite. U tih stotinjak dana najviše se mogu završiti dva razreda tako da ako ste prekinuli školovanje u šestom razredu, imate mogućnost završiti osnovnoškolsko obrazovanje u 18 tjedana – naglašava Kaličanin. Također kaže da nakon završetka osnovne škole nije pozitivna perspektiva na tržištu rada tako da se oni koji su položili ispite često odlučuju za korak više poput stručnog osposobljavanja.
-Mnogi nakon završene osnovne kod nas nastavljaju s osposobljavanjem. Ali u ovom slučaju ispite ne provodimo mi već Hrvatska obrtnička komora koja priprema ispite, a mi provodimo pripreme, naravno ako polaznik smatra da mu trebaju – zaključuje Kaličanin.