HDZ se, barem ako je suditi prema rezultatima izlaznih anketa, prometnuo u neočekivanog pobjednika parlamentarnih izborima. Prema izlaznim anketama Nove TV, HDZ i koalicijski partneriti osvojili su 61 saborski mandat. Slijedi Restart koalicija s 44 osvojena mandata, što je duboko ispod očekivanja. Domovinski pokret je na 16 mandata, a Most i Možemo! imaju po osam mandata. U Hrvatski sabor ulazi i koalicija centra (Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno) s tri mandata.
Ako su izlazne ankete pogodile izborne rezultate, HDZ neće imati nikakvih problema u sastavljanju vladajuće većine.
Prema izlaznim anketama, HDZ je i u 2. izbornoj jedinici uspio ostvariti svoj više puta ponavljani cilj i ponoviti rezultat s prošlih izbora kada su dobili šest mandata. Onaj posljednji, šesti, vrijedi spomenuti, pripada Miri Totgergeliju, predsjedniku bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a. Saborski mandat, očekivano, osigurao je i Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik.
SDP je na području 2. izborne jedinice prema izlaznim anketama osvojio pet mandata pa se može reći da je točna procjena da onaj tko dobije 2. izbornu jedinicu, pobjeđuje na državnom nivou.
Domovinski pokret osvojio je dva mandata, a Most jedan, i to onaj Nine Raspudića.
Ovo još uvijek nisu službeni rezultati pa je moguće da će biti odstupanja, no razlika između HDZ-a i SDP-a je prevelika da bi se moglo očekivati čudo.