Je li stanje u hrvatskom zdravstvu sada stvarno kritično ili je posljednja vijest o dugu koji je prema veledrogerijama narastao na tri milijarde kuna tek jedan u nizu spinova kako bi bolnički ravnatelji još više stegnuli remen, u ovom trenutku teško je razaznati. No, i sama pomisao da se treba štedjeti tamo gdje je pitanje ima li se uopće više na čemu uštedjeti, unosi nemir. Situaciju, barem kada je bjelovarska bolnička skrb u pitanju, smiruje ravnatelj dr. Ali Allouch.

-Mi smo daleko iza drugih bolnica, a pogotovo klinika, i po iznosu duga, i roku plaćanja te nema nikakve riječi o bilo kakvom zastoju. Niti jedna veledrogerija nije nam prijetila prekidom opskrbe. Dug bjelovarske bolnice je pod kontrolom i nema prijetnji prekidom opskrbe, stoga naši pacijenti ne moraju strahovati. Pomalo me i ljuti kada krenu takve priče jer mi nismo to pojeli, već utrošili radeći i HZZO bi već jednom trebao to shvatiti i našoj bolnici odobriti limit koji bi bio u skladu s poslom koji odradimo – reagira dr. Allouch na upit o stanju duga u bjelovarskoj Općoj bolnici, ne želeći otkrivati točan iznos duga prema dobavljačima lijekova.

Inače, početkom godine dug prema veledrogerijama svih hrvatskih zdravstvenih ustanova iznosio je 2,2 milijarde kuna, da bi u srpnju skočio na 2,8 milijardi. Odlukom Vlade u svibnju je veledrogerijama uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca jer su bolnice ta sredstva iskoristila za isplatu regresa. Kada su pak u pitanju troškovi bjelovarskog bolničkog poslovanja dovoljno je reći kako jedva deset posto mjesečnog limita ostane za potrošni materijal i lijekove, sve ostalo ode na plaće oko 700 zaposlenika.

Prema informacijama nacionalnih medija najviše su dužne kliničke bolnice, na njih otpada čak 75 posto ukupnih dugova. No, vremenski najduža kašnjenja imaju vinkovačka i vukovarska bolnica, 975, odnosno 972 dana. Slijedi ih bolnica u Dubrovniku s 966 dana, u Sisku s 941 danom, Koprivnici sa 734, Virovitici sa 727 dana kašnjenja. Bjelovarska bolnica na toj rang listi je iza našičke bolnice i kasni u plaćanjima 646 dana.