Piše: Vedran Cindrić

Kulinarski show ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’ koji se prikazuje na RTL televiziji iznimno je gledan diljem Hrvatske, a u njemu već šesti tjedan uspješnu sudjeluju mlade i simpatične djevojke Ana Kamber (24) i Katarina Bukač (22) iz Grubišnog Polja.
Ana zapravo dolazi iz malenog mjesta Velika Peratovica kraj Grubišnog Polja i apsolvent je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te radi na obiteljskoj farmi. Katarina je iz Velikih Zdenaca, također kraj Grubišnog Polja i završila je raniji predškolski odgoj te sada radi kao odgajateljica u vrtiću. Ove djevojke prijateljstvo veže još iz osnovnoškolskih dana, a od malih nogu su ih zanimale čari i tajne kuhinje. Tako je Ana nekoliko godina pratila kulinarske emisije na televiziji te je ove odlučila prijaviti sebe i svoju prijateljicu na popularni show ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’

-Zanimalo je to mene i prije, ali ove godine sam postala apsolvent na fakultetu i nemam više predavanja u Zagrebu tako da se stvorila mogućnost da se prijavim. Nazvala sam Katarinu i pitala ju da li je zainteresirana da nas prijavim, ispunila sam online prijavu i vrlo brzo smo dobile poziv na casting, započinje Ana. Kaže da nije očekivala da će ući u uži krug jer se prijavilo 400 kandidata.

Vrhunska jetrica otvorila vrata showa

-Na castingu su nam producenti prvo objasnili kada će biti snimanja i ako uđemo u finalni izbor koliko vremena ćemo morati provoditi u studiju u Zagrebu. Kada smo vidjele da nam termini snimanja odgovaraju krenule smo u kvalifikacije u kojima smo prvo odgovarale na općenita pitanja o kulinarstvu. Zatim smo morale u 60 minuta pripremiti jelo s kojim ćemo se predstaviti žiriju koji čine Ivan Pažanin, Tomislav Špiček i Željka Klemenčić. Pripremile smo jetrica na šumarski način. Žiriji je kušao sva jela, ali nije znao čije jelo pripada kojem paru. Naše jelo je dobilo visoku ocjenu i tek se je onda žiriju otkrilo tko ga je pripremio. Tako smo ušle u finalni izbor to jest među deset parova što nas je ugodno iznenadilo, priča nam Katarina koja je zatim zbog potrebe snimanja prekinula na mjesec dana stručno usavršavanje u vrtiću u kojem radi.

Snimalo se po tri dana u tjednu, ali tih tri dana su snimanja bila od jutra do dugo u noć. Bile smo smještene u jednom hotelu u Zagrebu i organizacija je zaista bila vrhunska. Snimanje je počelo početkom rujna i trajalo je do kraja listopada, otkriva nam Ana. Djevojke dodaju da su na snimanju stekle nove prijatelje i da su se odlično zabavile.

Ekipa je bila zaista odlična. Recimo, Nered i Renman su uvijek imali svoj show s kojim su nas nasmijavali, ali i mi smo uvijek bile dobro raspoložene i nasmijane jer smo se tamo prije svega došle dobro zabaviti – kaže nam Katarina. Dodaje da ni prvog dana nisu imale tremu što su prepoznali i svi članovi žirija.

Ana i Katarina su puno toga naučile u kulinarskom showu

Mislila sam da ćemo imati tremu jer kada šest kamera kruži oko tebe dok kuhaš, ne bi se baš trebao opušteno osjećati. Ali mi smo bile stvarno vesele i opuštene jer smo na to gledale kao na show, što u konačnici i jest. Naravno, željele smo i što više naučiti o kulinarstvu što uz stručni žiri i jesmo – naglasila je Ana. Ističe da su i voditelji Ribafish i Doris Pinčić Rogoznica bili uvijek na raspolaganju i vrlo pristupačni.

Pažaninove miljenice

Žiri je uglavnom bio korektan. Zapravo, svi su oni jako pristupačni, ali zbog potrebe showa nekad netko mora strožije izgledati ili ti dati oštriju kritiku. Ali kada su se kamere ugasile, uvijek su bili pristupačni i potrudili se objasniti u čemu najviše griješiš. Posebno bi tu istaknula Pažanina koji se i za vrijeme samog kuhanja trudio nam dati dobre savjete tako da smo bile prozvane njegove miljenice, kroz smijeh nam priča Katarina. Inače, djevojke kažu da su za sada najbolje ocjene dobile za kus kus, ali da je bilo i popriličnog neuspjeha s jednim jelom.

Žiri je bio oduševljen s našim kus – kus s tartufima i ražnjićima od kozica. Ali janjeći gulaš smo poprilično zeznule, no dobile smo pravo na popravni gdje smo ga onda pripremile za prste polizati, kaže nam Ana. Djevojke su nam otkrile kako zapravo izgleda jedan zadatak kada moraju pripremiti jelo za žiri.

Mnogi kažu da mi sigurno imamo više vremena za pripremiti jelo nego što je prikazano na TV-u, ali to nije istina. Kada nam kažu da imamo samo sat vremena to je onda zaista tako. Žiri se onda povuče u svoju sobu i preko malih ekrana gledaju što radimo, a s vremena na vrijeme nas samo obiđu i nešto savjetuju. Neobično je i to što nikada nismo imali dovoljno pribora tako da se moraš snalaziti, a tanjure i to samo za posluživanje smo dobivali desetak minuta prije predaje jela. To je sve namjerno tako osmišljeno od strane producenata da bude uzbudljivije i da zapravo i nama bude teže. Inače, kada Ribafish ili Doris Pinčić proglase da je vrijeme isteklo, zaista se mora sve odložiti i više nema ni pomisli o naknadnom dorađivanju, otkriva nam Katarina.

Izbacile muške parove

Djevojke su inače već prošle nekoliko kulinarskih duela u showu u koje su istaknule svoju brzinu i znanje.

-S muškim parovima smo imale duele. Pobijedile smo u obadva navrata i tako ostale u show dok su oni ispali. Dečki su nam bili dragi, ali to je natjecanje i žiri je odlučio da smo bile bolje, rekla je Ana. Djevojke dodaju da su, inače, najviše napredovale u pripremanju riba.

-Možda smo s ribama i morskim specijalitetima najslabije stajale. Ali puno smo učile, upijale smo savjete žirija tako da sada znamo kako najbrže i najbolje očistiti ribe, kako ih termički obraditi tako da smo i na tom polju napredovale – kaže Katarina. Inače, kulinarski show ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’ ušao je u šesti tjedan emitiranja i trajate će još dva tjedna. Ana i Katarina su u nekoliko navrata od žirija dobile najbolje ocjene i prošle su već i nekoliko kulinarskih duela nakon kojih su parovi s kojima su se natjecali morali napustiti show. A do gdje su u popularnom i iznimno gledanom kulinarskom showu ove simpatične djevojke došle, i da li su možda i pobijedile saznajte u naredna dva tjedna na RTL televiziji.

Zvijezde u svome kraju
Ana i Katarina su preko noći postale zvijezde u Grubišnom Polju i šire.

-Mi dolazimo iz malog mjesta gdje skoro svatko svakoga zna. Ali znaju nam ljudi priči i reći da su nas gledali na televiziji. Najčešća su pitanja kakav je Pažanin, kakav je Špiček i slično. No, u i Zagrebu su nam znali ljudi pristupiti i reći da su nas gledali u showu. Neobično je to nama, ali fora. No, najbitnije nam je da smo imale super iskustvo, da smo puno toga naučile i da smo se lijepo zabavile, kažu u glas Ana i Katarina.