Piše: Vedran Cindrić

Danas je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji osam novooboljelih osoba od COVIDa-19 saznalo se na konferenciji koju je sazvao Županijski stožer civilne zaštite BBŽ-a na kojoj je također objavljeno i niz novih mjera.

-Donijeli smo niz novih to jest dopunskim mjera zbog epidemije koronavirusa. Dakle, javna okupljanja na otvorenom smanjuju se na 100 osoba, a u zatvorenom prostoru na 50. Produžili smo prijašnje mjere na idućih mjesec dana kada su u pitanju svatovi i sprovodi, dakle i dalje je u tim prigodama dopušteno do 50 osoba, dok je u privatnim okupljanjima dopušteno 20 – istaknuo je župan Damir Bajs i nastavio.

Testiranje u Bjelovaru

-Budući da je situacija u Općini Đulovac takva da svakodnevno imamo nekoliko novooboljelih osoba, u toj općini privatna okupljanja mogu imati samo deset osoba, a prije dva tjedna smo za tu općinu uveli mjere poput skraćenog radnog vremena kafića te obveznog nošenja maski za vrijeme mise. Nadalje, napravili smo dopunu koja se veže uz zdravstveni sustav županije. Naime, svi oni koji se žele testirati više ne moraju ići u Zagreb u Zavod Andrija Štampar, već mogu doći u bilo koju od naših korona ambulanta i dati uzorak. Testiranje košta 698 kuna i nakon uplate osoba može dati svoj uzorak koji će naši zdravstveni djelatnici bez dodatne naknade odvesti u Zagreb i onda će osoba koja se testirala na svoj e-mail dobiti nalaz. S time smo pojednostavili situaciji i smanjili gubitak vremena i novaca na odlazak u Zagreb – naglasio je župan Damir Bajs.