Proteklog su tjedna potpisani ugovori o Školskoj shemi između vlasnika OPG-a “Jabuka mala” Zlatka Kozjaka i ravnatelja 18 osnovnih i srednjih škola te ravnateljice bjelovarskog Doma Učenika. Potisivanju ugovora prisustvovao je i župan Damir Bajs budući da su škole upravo prema njegovom nalogu iskazale interes za Školsku shemu i time svojim učenicima osigurale obrok voća i povrća. Naime, župan Bajs je i u ovom mandatu stavio je naglasak na školstvo i želi omogućiti da svi učenici, bez obzira u koju školu išli i kakve materijalne uvjete imaju, imaju iste mogućnosti.

Kroz školsku shemu osigurano je 15 grama voća svakom učeniku neovisno o tome je li korisnik školske kuhinje tijekom čitave školske godine. Naime, u cilju povećanja unosa svježeg voća i povrća kod učenika, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njene osnovne i srednje škole uključile su se u provedbu navedenog programa.

Ukupno procijenjen iznos potpora za sve naše škole iznosi oko 400 tisuća kuna. Svaka škola je dužna platiti račun za isporučeno voće i prije podnošenja Zahtjeva za potporu, a navedeni Zahtjev podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i to tek po isteku obračunskog razdoblja, odnosno nakon tri mjeseca. To znači da će Bjelovarsko-bilogorska županija kreditirati Školsku shemu sve do povrata sredstava, a povrat sredstava isplaćivat će se u roku od tri mjeseca od dana zaprimanja Zahtjeva za potporu.

-Već petu godinu sudjelujemo u Školskoj shemi s tim da smo prve godine krenuli s djecom od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, druge godine su bili uključeni svi osnovnoškolci, a sada su uključene i srednje škole. Smatram kako je to hvalevrijedan potez jer se tim putem ipak stvaraju određene navike konzumacije svježeg voća. U odnosu na prošlu školsku godinu, ove godine imamo veći broj škola dobavljača, ali najbitnije je da znamo s koliko škola imamo potpisan ugovor, odnosno koliko učenika treba snabdijevati, i tome prilagoditi količine. Kada je riječ o samom plaćanju, nisam zabrinut zbog promjene načina financiranje, Županija će ove godine podnijeti veliki teret, a plaćanje nije upitno – istaknuo je Kozjak.