Izaslanstvo Plzenske županije predvođeno županom Josefom Bernardom protekle je dane provelo u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Između ostalog, posjetili su i Češku osnovnu školu Josipa Ružičke u Končanici. Tom prilikom održana je prezentacija projekta Obrazovnog centra u Tkonu kojoj je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.
Naime, na zemljištu u Tkonu na otoku Pašmanu koje je vlasništvo naše Češke osnovne škole Josipa Ružičke u planu je gradnja novog Obrazovnog centra. Planira se izgradnja dva objekta – jednog za smještaj te drugog koji predviđa sve ostale potrebne prostorije za realizaciju obrazovnih programa.

Upravo će novi centar omogućiti organizaciju raznih seminara, škola u prirodi, škola plivanja i slično. Za predviđeni novi Obrazovni centar ishođen je glavni projekt, a uskoro se očekuje i izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga se otvara mogućnost prekogranične suradnje Bjelovarsko-bilogorske i Plzenske županije da zajednički na europske fondove kandidiraju projekt izgradnje obrazovnog centra u Tkonu.

-Svi su oduševljeni. Bilo bi sjajno kada bi se to uspjelo realizirati. Glavna zadaća je riješiti pitanje financiranja. Već time što ste očistili imovinsko-pravne odnose i što ste izradili projektnu dokumentaciju ste napravili veliki dio posla. Zahvalni smo na tome. Moram naglasiti da Plzenska županija ima ured u Bruxellesu tako da bi se možda dalo konzultirati kako bi to bilo najbolje realizirati, tako da se radujem. S divljenjem gledam kako ste održali kulturu, jezik i na tome vam zahvaljujem. Kada sam vidio dječicu kako plešu, pjevaju, igraju igrokaze, moram priznati da su mi navrle suze. Jako to cijenim i svugdje ću govoriti što radi Hrvatska za stvaranje uvjeta kako bi češka manjina mogla živjeti ovako kako živi danas – istaknuo je župan Plzenske regije Josef Bernard.

Nakon posjeta Savezu Čeha, češko izaslanstvo, u pratnji bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, posjetilo je Češki dječji vrtić Ferda Mravenec, Češku osnovnu školu J. A. Komenskog te Daruvarske toplice. Nakon prezentacije projekta Obrazovnog centra u Češkoj Osnovnoj školi u Končanici, uslijedio je posjet Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj u Daruvaru.