Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva provodi europski projekt pod nazivom „Postani društveni poduzetnik“. Riječ je o projektu koji je izradila Regionalna razvoja agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, a partner je Bjelovarsko-bilogorska županija. Projekt je zamišljen tako da se cijeloj zajednici približi pojam društvenog poduzetništva, a kako se moglo čuti na prošlotjednoj konferenciji za medije održanoj u županijskoj velikoj vijećnici društveno poduzetništvo je pravni oblik osnivanja obrta, tvrtki ili organizacija koje posluju po nešto drugačijim principima od klasičnih tvrtki. To je poduzetništvo koje se bavi osobama koje su ugroženog socijalnog stanja, ali namijenjeno je osobama koje žele pokrenuti bilo kakav posao u društvenom poduzetništvu. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 400 tisuća kuna te je u potpunosti financiran europskim novcem.

-Sada smo već lagano pri završetku. Sve aktivnosti koje smo zacrtali dobrim djelom su odrađene, a ostaju nam tek one završne. Osnovni cilj projekta bio je upoznati šire građanstvo, osobito nezaposlene osobe s biroa, korisnike udruga i slično što je to društveno poduzetništvo, kako funkcionira, tko može biti društveni poduzetnik te kako pokrenuti društveno poduzetništvo. Kroz projekt odradili smo niz radionica. To su radionice pisanja projekata, posebno EU projekata, radionica knjigovodstva i financija, radionica obrade drveta, radionica inkluzivnog dizajna – kazao je voditelj projekta i predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva Željko Pavleković. Istaknuo je kako je cilj bio da svaka radionica poluči rezultat pa su tako, recimo, na radionici pisanja projekata četiri nezaposlene djevojke pripremile projekt koji je prošao te se sada očekuje potpisivanje ugovora.

-Također, na radionici izrade drveta, polaznici su osmislili proizvod i izradili su ga u Suveniru Sirač. Što se tiče radionice knjigovodstva i financija, kroz edukaciju su se izdvojile dvije djevojke koje ćemo zaposliti u Bjelovarskom centru na poslovima knjigovodstva, financija i praćenja projekata. Imali smo i polaznike tečaja inkluzivnog dizajna, a riječ je o osobama s poteškoćama u razvoju te smo ostvarili suradnju s jednom udrugom gdje ćemo pokušati te osobe motivirati te naći posao kako bi radili dio posla na proizvodu koji ćemo mi kao udruga na štandu prodavati – pojasnio je Pavleković istaknuvši kako je u startu zamišljeno kako će u projektu sudjelovati 40 osoba, no kako je u konačnici u njegovo provođenje bilo uključeno njih čak 60.