Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proteklog je tjedna boravio u radnom posjetu gradu Daruvaru, a tom prilikom, između ostalog, posjetio je Češku osnovnu školu J. A. Komenskog gdje je najavio raspisivanje natječaja za nadogradnju škole. Naime, Češka osnovna škola J. A. Komenskog i Češki dječji vrtić Ferde Mravenca uskoro će u projekt dogradnje i rekonstrukcije zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vlade Republike Češke.

Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 3.7 milijuna kuna, a cilj je proširiti smještajne kapacitete za potrebe škole i vrtića. Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad budući da sada djeca vrtić pohađaju u dijelom prilagođenom prostoru. Bjelovarsko-bilogorska županija od samog početka sudjeluje u projektu koji je prije svega tražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa pri čemu je za otkup dijela zemljišta na kojem će se škola i vrtić dograditi osigurala 62 tisuće kuna. Također, Županija je pokrila i dio troškova vezan uz izradu tehničke dokumentacije od 15 tisuća kuna. U konačnici Bjelovarsko-bilogorska županija projekt dogradnje Češkog vrtića i škole poduprla je s 350 tisuća kuna.

-U našoj školi raste broj učenika već treću godinu zaredom, prvi put u 95 godina imamo dva paralelna prva razreda, a isto očekujemo i u sljedeće dvije školske godine. Upravo zato imamo potrebu za novim prostorima – kazala je ravnateljica Češke osnovne škole J. A. Komenskog Marija Valek. Otkrila je kako se već ovog tjedna očekuje početak postupka javne nabave koja kreće u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom koja je, kazala je ravnateljica, osigurala osobu koja će postupak javne nabave i voditi. Kada je pak riječ o samoj dogradnji, Valek je pojasnila kako će se ukupno raditi i 291 metar kvadratni metar u tri etaže.

-Vrtić je dobiti prostor za novu odjelnu skupinu, multifunkcionalnu salu za tjelesnu kulturu s popratnim prostorijama, a škola će dobiti novu učionicu te prostor za arhivu – kazala je ravnateljica Valek.