Područna škola u Međurači ovih je dana dobila posve novo ruho koje je rezultat europskog projekta obnove školske zgrade vrijednog nešto više od 414 tisuća kuna. Riječ je o jednoj od 11 škola koje su u procesu obnove zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čija je obnova ukupno vrijedna 27 milijuna kuna.

No osim ovih 11 škola, na posljednjem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je prošlo još 25 projekata u školstvu vrijednih 90 milijuna kuna što je Županiju smjestilo na visoko drugo mjesto po povlačenju sredstava Fonda vezanih uz energetsku obnovu. Kada je riječ o školi u Međurači, ona je obnovljena od temelja pa sve do krova. Tako je postavljena izolacija vanjskog zida, kao i postavljena nova fasada, izolacija stropa prema tavanu, zamijenjena je vanjska stolarija, obnovljeno je krovište te niz drugih popratnih radova. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača. Tu područnu školu trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike su im se poboljšali uvjeti školovanja, a nastavnici također, imaju bolje uvjete rada.

-Prije nekoliko mjeseci našli smo se ovdje dok je škola izgledala sasvim drugačije. Tijekom ovih nekoliko mjeseci sanirali smo krovište, obnovili fasadu, promijenili stolariju, izolirali stropove tako da danas to izgleda sasvim nešto drugo nego prije par mjeseci, odnosno unazad nekoliko godina. Tijekom samih izvođenja radova nije bilo nikakvih problema. Zadovoljni smo onim što je učinjeno. Ovom prilikom zahvaljujem na podršci županu Damiru Bajsu ne samo na ovom projektu već i na svim prošlim i nadolazećim projektima – naglasio je na prošlotjednoj završnoj konferenciji ravnatelj Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.