Proteklog je tjedna na poljoprivrednim površinama Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica održano 16. natjecanja orača i 8. natjecanja u oranju konjskom zapregom Bjelovarsko-bilogorske županije. Kao i prethodnih godina, manifestaciju su organizirali Bjelovarsko-bilogorska županija, Općina Velika Pisanica, Bjelovarsko-bilogorska podružnica Savjetodavne službe te Županijska udruga za organizaciju natjecanja orača, a otvorio ju je župan Damir Bajs. Sudjelovalo je sedam natjecatelja u kategoriji ravnjaka, dvoje u kategoriji premetnjaka te njih petorica u kategoriji oranja konjskom zapregom.

-Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija, a već 16 godina imamo ovo natjecanje. Iz naše županije dolazi i niz državnih prvaka, ali i sudionika svjetskih natjecanja. Time čuvamo našu tradiciju, ali i gledamo budućnost jer su poljoprivreda i oranje vezani uz naš kraj – zaključio je župan Bajs koji je, kako je istaknuo Mirko Kolić, predsjednik Županijska udruga za organizaciju natjecanja orača, jedini župan koji iz godine u godinu prati ovo natjecanje.

-Župan Bajs jedini je župan koji je od početka bio s nama, a nadam se da će i dalje biti tako. Nalazimo se na obroncima Bilogore koja je tradicionalno poljoprivredna i stočarska regija. Ovdje se uvijek radovalo zemlji i živjelo od zemlje. Danas kada pogledam sve ove različite ekipe, posebno sam ponosan. Naime, kada smo započeli s natjecanjima orača, nije bilo mladih ljudi. Danas ovdje gledamo mladost što me posebno veseli jer poljoprivreda ostaje upravo na njima. Ujedno je to znak da naš trud nije bio uzaludan – kazao je Kolić na samom otvorenju Natjecanja orača. Dodao je kako nas različite korporacije pokušavaju uvjeriti da oranje nije važno, no naglasio je kako to nikako nije istina.

-Vjerujte, svatko voli da ga se miluje pa tako i zemlja voli da je plug miluje. Prema tome, milujte ovu zemlju i uživajte u oranju – zaključio je Kolić.