Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Bjelovar Davor Malčić, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisali su proteklog tjedna Ugovor o kreditiranju gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Riječ je o ugovoru vrijednom 90 milijuna kuna, a ovim je potpisom zatvorena financijska konstrukcija gradnje nove bjelovarske bolnice te postignut zadnji formalni preduvjet za raspisivanje predviđenih natječaja, između ostalih, i onog za izvođača radova.

-Zadovoljstvo mi je danas biti s vama, a moram reći kako bih volio da imam dio entuzijazma koji je župan Bajs imao uvjeravajući sve one koji su trebali dati potporu ovom projektu da je to zaista dobar projekt. Ispočetka smo svi bili pomalo skeptični, no on je samo rekao “To je moje”. Uz svoj redovna rad, župan Bajs je pronašao dovoljno vremena za kucanje od vrata do vrata kako bi izgurao ovaj projekt, a vjerujem kako će nova bolnica imati veliku vrijednost za ovu županiju, ali i čitav ovaj kraj – kazao je prilikom potpisivanja ugovora o kreditiranju predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka. Pojasnio je kako je riječ o kreditu koji dospijeva do 2036. godine, kako ima dobru kamatnu stopu i dobru strukturu koja je prilagođena gradnji i opremanju bolnice.

-Želim svima vama puno uspjeha, a ovim putem zahvaljujem županu Bajsu. Rijetko se vidi ovakav župan koji je toliko zainteresiran. To mi u svojoj praksi još nismo vidjeli, a kada nemate čelnog čovjeka koji stoji iza projekta, teško ga je realizirati – naglasio je Prka.
Podsjetimo, potpisivanje ovog ugovora zatvorena je financijska konstrukcija za gradnju nove zgrade bolnice. Projekt je ukupno vrijedan 160 milijuna kuna, a od ukupnog iznosa 70 milijuna je europskog novca, dok se ostatak iznosa osiguran kreditom PBZ-a.

Riječ je o kunskom kreditu čija kamatna stopa iznosi 2,5 posto, a predviđena otplata kreće 2021. godine završetkom izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja će omogućiti objedinjenje svih kirurških djelatnosti s pratećim sadržajem te modernu novu dnevnu bolnicu čime će se uvelike poboljšati uvjeti liječenja pacijenata, ali i rada tamošnjih liječnika te drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja.