Nakon 29 godina djelovanja Udruženja esperantista Alpe-Jadran i 19 održanih konferencija, jubilarna 20. esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran održana je proteklog vikenda u Bjelovaru, po prvi puta u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Bjelovar se za domaćina kandidirao na prošlogodišnjoj konferenciji u Brežicama, a izvrsnom realizacijom ovoga skupa opravdao je ukazano povjerenje. To su u Bjelovaru potvrdili gotovo svi sudionici, njih stotinjak iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Uspješnu organizaciju konferencije provelo je Društvo esperantista Bjelovara, koje je nadaleko poznato po svojoj agilnosti, za što je od strane Hrvatskog saveza za esperanto prošle godine primilo Godišnju nagradu Saveza kao najbolje društvo esperantista u Hrvatskoj. Predsjednik Društva Franjo Forjan ističe kako tako nešto ne bi uspjeli ostvariti da nemaju već godinama podršku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i Županije, koja je uostalom bila i pokrovitelj upravo održanog velikog okupljanja.
– Zahvalni smo županu Baju što nas podržava sve te godine. Da nije njegove podrške ne bismo mogli organizirati naša događanja. On nas podržava još otkako je bio ministar turizma – podvlači Forjan. Za goste, poklonike jedinstvenog međunarodnog jezika Bjelovarčani su priredili zanimljiv program. Uz razgledavanje Bjelovara i Daruvara, organizirali su i obilazak izložbe o ranijim konferencijama Alpe – Adria u gradskoj knjižnici, zasadili drvo prijateljstva na Trgu Stjepana Radića, priredili koncert, čitanje poezije i dr.