BJELOVAR – Na današnjoj konferenciji za medije Miro Totgergeli, predsjednik ŽO HDZ-a Bjelovarsko – bilogorske županije istaknuo je kako se Hrvatska odlučno bori s epidemijom koronavirusa, ali i sa gospodarskom krizom koja nam je došla zbog navedene pandemije.

-Ankete pokazuju da 90 posto građana smatra da su poduzete mjere Vlade adekvatne i da smo dobro postupili što smo uveli tako rigorozne mjere od samog početka. U zadnjih par dana vidimo da broj zaraženih lagano pada. Sustav kvalitetno funkcionira i bitno je naglasiti da Vlada i Stožer sve informacije koje imaju i dijele s javnošću  – istaknuo je Totgergeli i nastavio.

-Hrvatska je jedna od zemalja koja se u ovom trenutno možda i najbolja nosi sa situacijom. To vidimo i prema slikama koje nam dolaze iz Italije, Španjolske, Francuske. Naravno, postoje i građani koje mjere smatraju rigoroznima, međutim kada pogledamo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedsku koje su s krenule blažim mjera, a vidimo da su na kraju ipak uveli mjere koje smo mi uveli na samom početku, jasno je da smo postupili dobro – naglasio je Totgergeli i osvrnuo se na gospodarske mjere.

-Mjere i potpore od 3250 kuna za ožujak odnosno 4000 kuna za travanj pokazale su se adekvatnima i u cijeloj Hrvatskoj praktički već skoro 550 tisuća radnika govori da je ta mjera pogođena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oko 1200 poduzetnika zatražilo je tu mjeru za oko 5000 korisnika i na taj način spašena su radna mjesra. U našoj županiji, prema podacima za ožujak, 111 radnika se prijavilo za zapošljavanje. No, kada se usporedi isti mjesec u 2019. godini, broj nezaposlenih je manji i to skoro za 500 nezaposlenih osoba – zaključio je Totgergeli.