U središnjem parku oko gradskog paviljon se od jutra održava Županijska smotra učeničkih zadruga. Domaćin ovogodišnje smotre je II. osnovna škola Bjelovar.

-U našoj županiji djeluje 24 zadruga, a na današnjem natjecanju ih se okupilo 19. Tu se naravno ubrajaju osnovne i srednje škole. Cilj nam je popularizirati zadruge i da što više ljudi dođe i kupi prozvode mladih učenika – priča nam Vlatka Ileković, voditeljica učeničke zadruge ‘Oblak’ iz II. osnovne škole. Dodaje da su zadruge iznimno korisne za učenike u kojima se oni upoznavaju s cjelokupunim procesom proizvodnje, znači od same ideje proizvoda do njezine realizacije to jest finalnog proizvoda i prodaje.

-Od 19 zadruga koje su danas u središnjem parku četiri će ih ići na državno natjecanje u Vinkovce. U ocjenjivačkom žiriju sudjeluju svi predstavnici zadruga, dakle njih 19 i svi imaju pravo glasa. Kada se prebroje glasovi dobit ćemo najbolju zadrugu za ovu godinu kao i ostale tri koje idu na državno natjecanje. Što se tiče ocjenjivanja, mnogo elemenata se gleda poput same prezentacije, estetskog izgleda, etiketa i još puno toga – pojasnila nam je Vlatka Ileković. Ako ste u blizini dođete tokom dana u središnji park i pružite podršku mladim zadrugarima. (vec)