Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Pismo namjere kojim izražava potporu projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajima“, a vezanu uz dogradnju Osnovne škole u Velikom Trojstvu.

Riječ je o projektu vrijednom 8 milijuna kuna prijavljenom na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine. Bjelovarsko-bilogorska županija se Pismom namjere obvezala, ukoliko projekt bude pozitivno ocijenjen, financirati ga u dijelu koji se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole s dodatnim učionicama i ostalim pratećim sadržajima u iznosu od 2.025.000,00 kuna.

Realizacija tog projekta znatno bi poboljšala standard učenicima koji pohađaju Osnovnu školu u Velikom Trojstvu, a trenutno Matičnu školu polazi 251 učenik. Dogradnja škole predviđa i uređenje blagovaonice koja je građena osamdesetih godina prošlog stoljeća i trenutno ne udovoljava potrebe učenicima. Također, povezala bi se i škola sa školsko sportskom dvoranom i stvorili preduvjeti za ugradnju centralnog grijanja, a mališani s područja Općine Veliko Trojstvo dobili bi novouređeni vrtić i jaslice.

Uz brigu o najmlađima Bjelovarsko-bilogorska županija vodi i brigu o najstarijim stanovnicima Općine Veliko Trojstvo. Naime u partnerskom odnosu već godina na području Općine Veliko Trojstvo provodi se projekt „Pomoć u kući“, iza njih je i provedba projekta velike i male „Pletenice života“, „Kluba 60+“, a sada će u realizaciju i projekt „Klub 60+, faza 2“. Sveukupno, dakle, može se reći kako se putem niza projekata kojeg parterski provode Bjelovarsko-bilogorska županija, tamošnja ustanova Pomoć u kući starijom osobama i sama Općina pomaže 200-ak korisnika za što se godišnje izdvaja preko milijun kuna.„

-Ja uvijek zastupam partnerski odnos s Općinama i Gradovima jer samo tako možemo napraviti promjene. Kada govorimo o ovom projektu, mi smo dugo upoznati s njim i imamo dogovor s Općinom da krenemo s njim. Kako bi ovaj projekt zaživio, on košta 8 milijuna kuna, 6 milijuna kuna će se osigurati iz EU, a 2 milijuna kuna iz Županije, odnosno školu će financirati Županija, a vrtić će financirati EU, ukoliko se dobije odobrenje. Potpisom ovog dokumenta mi ćemo preuzeti obvezu da osiguramo 2 milijuna kuna u proračunu, jer kada bi se ovaj projekt ostvario stvorili bi se preduvjeti da se promijeni sustav grijanja i da poboljšamo uvjete same škole. Time što se nas tiče škola je dobila standard koji nemaju mnoge škole ni u gradovima – pojasnio je župan Bajs.