Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija ovog trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a vezane uz graditeljstvo i popratne industrije – izrečeno je na radnom sastanu u zgradi Županije na kojem su sudjelovali župan Damir Bajs, Jakov Ćorić predsjednik županijske komore i Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ-a.

Župan Damir Bajs istaknuo je da Bjleovarsko – bilogorska županijan trenutno radi na ostvarenju dva primarna cilja, a to su očuvanje zdravlja stanovništva uslijed pandemije koronavirusa i na pomoći gospodarstvu, obrtništvu, poljoprivredi uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

– U skladu s prvim ciljem poduzetno je niz radnji i mjera kroz rad Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije za koji je u županijskom proračunu osigurano 5 milijuna kuna. Shodno tome Županija je  preuzela troškove svih aktivnosti županijskog Stožera civilne zaštite koji se odnose na nabavu zaštitne opreme, zaštitnih rukavica, maski, troškove karantene, dezinfekcijskih sredstava, a uz Odluku nacionalnog stožera, a na prijedlog Županijskog ukinute su e-propusnice na području županije, a Županijski stožer donio je Odluku putem kojeg se omogućuje prodaja poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu – izjavio je župan Bajs i nastavio.

Novi investicijski ciklus

– Gospodarstvo županije je bilo u uzlaznoj putanji prošlih godina, ali sada temeljem podataka Zavoda za zapošljavanje, gdje se povećava broj nezaposlenih, činjenice da značajan broj poduzetnika i obrtnika ne radi, temeljem mjera Stožera civilne zaštite i naravno, što ne postoji tržište za puno proizvoda koji se mogu proizvesti, odlučili smo napraviti ono što je možda i ključno, a to je ne štedjeti u vrijeme ove krize, ne štedjeti na investicijama. Bjelovarsko-bilogorska županija već je ovoga trenutka najveći investitor kada govorimo o građevinskom sektoru u ovom dijelu Hrvatske. Preko 15 projekata vrijednih 330 milijuna kuna to potvrđuju. Međutim, mi ćemo krenuti u novi investicijski ciklus, raspisati preko 15 novih građevinskih natječaja i to ćemo raditi u suradnji s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Mi moramo njima dati posla da prežive ovo teško vrijeme i da opstanu da bi, kada se stvari poboljšaju, mogli nastupiti i na širem tržištu. Također, u projektima koji su sada već u tijeku sve veći je udio kooperantskih ugovora s našim tvrtkama. Uz sve ove mjere bit će predloženo još nešto, a to je preraspodjela sredstava koju smo već napravili u županijskom proračunu vezano uz rješavanje pitanja potpore gospodarstvu na način da se napravi Fond potpore za one gospodarske subjekte i obrte koji ne mogu poslovati, a inače imaju manji broj zaposlenih. To ćemo riješiti zajedno s predsjednicima komora i uskoro na skupštini napraviti promjene koje će nam to omogućiti. U ovo vrijeme moramo biti svi zajedno, ali moramo i računati jedni na druge. Gospodarstvo je nama pomagalo kada je trebalo, sada je vrijeme da mi vratimo gospodarstvu – naglasio je župan Bajs i dodao kako će se i on i njegovi zamjenici odreći dijela plaće u korist gospodarstva.

-Što se same Županije tiče, u okviru okolnosti u kojima se nalazimo, predložit ćemo smanjenje plaća za župana i zamjenike župana za 20%, a za ostale službe i djelatnike temeljem dogovora Vlade koji će postići sa sindikatima, a koji su sada u tijeku – zaključio je župan Bajs.

Predsjednik županijskog HGK-a Jakov Ćorić smatra da sada jedino država i Županija mogu pokrenuti gospodarstvo.

– Gospodarstvo je u fazi hibernacije. Preko 50% gospodarskih subjekata jednostavno ne radi, a čim ne radi tada je to teška situacija za pokretanje gospodarstva. Uvijek je država ta, u ovom slučaju Županija, jedine koje mogu pokrenuti gospodarstvo i resetirati ga. Gospodin župan ispravno razmišlja jer investicije koje su velikog obima na nivou županije, u ovom slučaju oko 400 milijuna kuna, su vrlo značajne za građevinske tvrtke koje rade i funkcioniraju. To će im dati dobru situaciju da će te tvrtke raditi čitavu barem kalendarsku godinu, a kroz kalendarsku godinu stvari će biti daleko bolje. Mi imamo situaciju, uz građevinarstvo, na nivou županije da funkcionira prehrambena industrija i poljoprivredna. Pohvaljujem sve ove radnje koje poduzima Županija i zajedno s Obrtničkom komorom sudjelovat ćemo u pripremi naših subjekata za sve ove natječaje koji slijede – naglasio je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar. (vec)