Dužnosnici Bjelovarsko-bilogorske županije i saborski zastupnici toga kraja na radnom sastanku upoznali su članove Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića s projektom izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice te zatražili pomoć pri zatvaranju financijske konstrukcije po uzoru na model kojim će se financirati izgradnja pulske bolnice, kazao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

„Izgradnja nove zgrade bjelovarske bolnice treći je projekt te vrste nakon Zaboka i Pule i trenutno najvrijedniji projekt u zdravstvu u Hrvatskoj. Trebao bi promijeniti budućnost liječenja u bolnici koja ima tradiciju od 18. stoljeća, ali, na žalost, i zgrade iz 18 stoljeća te omogućiti da 130 tisuća pacijenata liječenje sukladno 21. stoljeću”, istaknuo je župan Bajs. Podsjetio je da je projekt procijenjen na 165 milijuna kuna, pri čemu je, među ostalim, 70 milijuna kuna osigurano iz EU fondova, a 90 milijuna putem kreditnog zaduženja. No, nakon otvaranja ponuda na javnom natječaju ta se cifra popela na 272 milijuna kuna koliko iznosi najniža ponuda.

„U ovom trenutku nedostaje nam 107 milijuna kuna i predložili smo da Vlada RH, kao što je to slučaj s pulskom bolnicom, sudjeluje sa 75 posto iznosa iz proračuna RH, dok bismo mi kao Županija osigurali dodatnih 25 posto. S obzirom da je riječ o šest do sedam milijuna kuna godišnje, smatramo da ta cifra ne bi bila opterećenje za državni proračun”, pojasnio je župan Bajs. Zahvalio je premijeru na brzoj reakciji i prilici da prezentira projekt.

„Nama je drago što se premijer pozitivno izrazio o projekt i otvorio mogućnost financiranja, no odluku će donijeti nakon analize. S obzirom na te pozitivne vijesti, mi idemo prema dovršetku javnog natječaja”, istaknuo je župan Bajs.

Radnom sastanku u Vladi nazočili su i ravntelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch te saborski zastupnici Vladimir Bilek i Miro Totgergeli, koji također podržavaju predloženi model dodatnog financiranja.