Kako sada stvari stoje u Bjelovaru se neće graditi nova bolnica jer je resorni ministar Dario Nakić stavio na led sve planirane projekte u zdravstvu. Neugodnu vijest ministar je svim županima priopćio na zajedničkom sastanku, pa tako i bjelovarsko – bilogorskom županu Damiru Bajsu.
– Ministar Nakić je tako odlučio i projekti su zaustavljeni dok se ne napravi kompletna analiza. No, mi smo odmah tražili novi sastanak na kojem ministru želimo pokazati da naša bolnica zaslužuje zeleno svjetlo jer je sve spremno za početak izgradnje. Osigurani su izvori financiranja i sve potrebne dozvole i nadamo se da će te argumente ministar Nakić uvažiti – kazao je župan Damir Bajs nakon sastanka na kojem je za Bjelovarsko – bilogorsku županiju ipak bilo i dobrih vijesti. Naime, postojeći zakon o sanaciji bolnica se mijenja i uskoro bi se trebao naći u saborskim klupama. Time bi svih 31 zdravstvenih ustanova među kojima i 18 bolnica koje je uzela država, trebale biti vraćene županijama.
Ne zna se koliki je dug bolnice
– Opća bolnica Bjelovar je jedna od onih koja je 2012. ušla u program sanacije i ovim će izmjenama biti vraćena u vlasništvo Bjelovarsko – bilogorske županije. Kada će one ući u saborsku proceduru nije precizirano, no očekujem da se s time neće dugo čekati. Nakon što se zakon donese i vlasništvo nad bolnicom prenese na Bjelovarsko -bilogorsku županiju, imenovat ću Upravno vijeće i v.d. ravnatelja, a idući korak je raspisivanje javnog natječaja za ravnatelja – kaže župan Damir Bajs.
U priči o sanaciji i vraćanju bolnice Županiji ostalo je otvoreno jedno veliko pitanje, a to je vraćanje duga koji bolnica ima, i koliki je taj dug. Bolnice je država uzela kako bi sanirala dugove, a sada ih vraća županijama jer je ministar Nakić ocijenio da je sanacija bila krivi korak i nije donijela rezultata, pa se postavlja pitanje tko će na koncu platiti račun.
Tko će vratiti dugove
– Sporazumom između Ministarstva zdravlja, Županije i Opće bolnice definirati će se način vraćanja duga koji bolnica ima. Za sada nam nije precizirano kakvi će tu biti omjeri, a treba napraviti i detaljnu analizu svih troškova bolnice. U ovom trenutku ne mogu reći koliki je trenutačni dug bolnice, no znam da situacija nije tako loša kao u nekim bolnicama koje su bile u postupku sanacije – napomenuo je župan Damir Bajs.
Druga dobra vijest koja je stigla iz Ministarstva zdravstva najviše će razveseliti građane Grubišnog Polja i okolice. Oni su konačno dobili Tim1 u sustavu Hitne pomoći pa na intervencije na teren više neće ići samo vozač i medicinski tehničar već i liječnik. Tom odlukom svi gradovi u županiji imaju Tim 1, pa je time i standard hitne zdravstvene zaštite svim građanima jednak.
Politički uteg oko vrata
Stavljanje izgradnje nove bjelovarske bolnice na led je ipak očekivan potez novog ministra koji želi sve ponovo provjeriti, a politički uteg je činjenica da je realizacija započeta za mandata SDP-ove Vlade. Investicija vrijedna 160 milijuna kuna bi međutim državu stajala samo 15 milijuna, 85 milijuna bi se uzelo iz EU fondova, a 60 se obavezala namaknuti Bjelovarsko – bilogorska županija. Sva je dokumentacija gotova, već je bio raspisan javni natječaj i očekivao se izbor izvođača radova, no cijeli je postupak obustavljen. Do kada, odlučiti će ministar Nakić.