Prošli ponedjeljak rukometašice Bjelovara su odradile prvi zajednički trening nakon stanke duže od dva mjeseca. Bez obzira što je Hrvatski rukometni savez odlučio poništiti sva natjecanja u sezoni 2019./2020., Hrvoje Cikoja, trener prve ekipe ŽRK Bjelovar, je prije ljetne stanke ipak odlučio okupiti igračice te s njima odraditi mjesec dana mini priprema.

Treninzi se u Dvorani europskih prvaka, naravno uz rigorozne mjere koje je propisao Stožer civilne zaštite, održavaju pet puta tjedno s tim da igračice imaju slobodne vikende. Odaziv na mini pripreme je vrlo dobar, a zadovoljstvo iskazuje i trener Cikoja.

-Cure su željne treninga i igre tako da je atmosfera jako dobra. To me posebno veseli, jer svima nam je nedostajao rukomet. Plan je trenirati do sredine lipnja, a onda ćemo napraviti ljetnu pauzu te bi početkom kolovoza trebali startati s pripremama za novu sezonu. Ovih mjesec dana treninga će nam itekako dobro doći, jer da toga nema cure bi bile pet mjeseci bez pravog i kvalitetnog rada. To je ipak previše za ozbiljniju rukometnu razinu i zato mi je drago da nam je omogućeno zajedničko treniranje – kazao je Cikoja koji je već sad ostao bez stožernih igračica Marije Borković i Ivane Dragišić. Borković iz privatnih razloga odlazi u rodni Sisak i više ne može redovito trenirati, a Dragišić je nakon brojnih ozljeda odlučila otići u zasluženu mirovinu.

Odlasci na fakultete

-Odradili smo prvi krug razgovora sa svim igračicama i, na žalost, mogu reći da s nama više neće biti Marije Borković i Ivane Dragišić. Marija je bila otvorena za ostanak uz dva treninga tjedno i utakmicu, no mi na to nismo mogli pristati. Ako želimo ostati na nekakvoj ozbiljnoj razini onda moramo raditi i trenirati svakodnevno. Takva je trenutna odluka, no ljeto je dugo i puno toga se može promijeniti. Što se tiče Dragišić njoj želimo puno sreće u budućnosti te se nadamo da će i dalje ostati u rukometu kao trenerica – poručio je prvi čovjek struke ŽRK Bjelovara koji će ostati i bez dvije mlade igračice, Barbare Gillinger i Nensi Vojtele. Obje odlaze na fakultete izvan Bjelovara te će sigurno promijeniti i klubove.

-Uz njih dvije srednju školu završavaju Karmela Pokopac, Lucija Ivanda i Ema Guskić. Barbara i Nensi su već najavile odlaske, no Karmela, Lucija i Ema bi trebale ostati. Riječ je o juniorskim reprezentativkama koje u Bjelovaru imaju sjajne uvjete za daljnji napredak tako da je za njih najbolje da ostanu s nama. Bilo bi sjajno kada bi nastavile školovanje u Bjelovaru tako da na njih možemo računati na duže razdoblje – naglašava Cikoja čija će ekipa u obranu trećeg mjesta i nove euro izazove tako kreće bitno oslabljena.

Pojačanja

Međutim, koronakriza je ostavila ogromnu rupu u svim klupskim proračunima tako da su brojne igračice u protekla dva mjeseca ostale bez klubova. Na tržištu postoji veliki broj kvalitetnih rukometašica koje bi uz prihvatljivu cijenu mogle pojačati Bjelovar.

-Mi se u prvom redu trebamo koncentrirati na zadržavanje kadra koji trenutno imamo. Vjerujem da će, izuzev gore navedenih igračica, ostale cure ostati. Tek nakon toga možemo ozbiljnije pristupiti tržištu i vidjeti postoji li netko tko bi za nas bio pojačanje, ali i tko bi nam s financijske strane bio prihvatljiv. Zato ćemo sljedećih desetak dana iskoristiti da konkretnije razgovaramo s našim igračicama i da vidimo točno na čemu smo. U svakom slučaju sigurno je da ćemo morati dovesti određeni broj igračica, pogotovo ukoliko i sljedeće sezone želimo konkurirati za jedno od mjesta iz vrha ljestvice. Isto tako, očekuje nas novi nastup u Europi, odnosno u EHF Europskom kupu. Prije dvije godine smo u tom europskom natjecanju ispali u prvom krugu, no prošle sezone smo izborili četvrtfinale i to je sjajan uspjeh. I iz tog razloga moramo razmišljati o pojačanjima – zaključio je trener Bjelovara.