BJELOVAR – Rukometni klub Bjelovar i Ženski omladinski rukometni klub Jagodina iz Srbije su dogovorili termine odigravanja utakmica trećeg kola EHF European cupa. Tako bi termin prve međusobne utakmice trebao biti 14. studenoga u Jagodini, a uzvrat sedam dana kasnije u Bjelovaru. S obzirom da EHF na utakmicama gotovo sigurno neće dopustiti prisustvo gledatelja, a financijski i organizacijski bi bilo lakše za oba kluba, Bjelovarčanke su bile sklonije opciji da se obje utakmice odigraju u jednom gradu dva dana zaredom. Međutim, Srpkinje su odbile takav prijedlog tako da ćemo putnika među 16 najboljih ekipa u prestižnom europskom natjecanju dobiti nakon utakmica u Jagodini i Bjelovaru.

– Mi se u ovom trenutku samo nadamo da nam planove neće poremetiti koronavirus i da će se utakmice odigrati. Voljeli bi kada bi EHF dopustio prisustvo barem manjeg broja gledatelja, ali iskreno sumnjam da će se to dogoditi – na početku je kazao Hrvoje Cikoja, trener Bjelovara, koji je već dobro proučio protivnice iz Srbije.

Vratarka i desni vanjski najopasniji

– Već smo pogledali nekoliko snimaka njihovih utakmica iz srpske Superlige. Ono što mogu reći je da je riječ o kvalitetnom protivniku u čijim redovima se izdvajaju vratarka i desni vanjski. Također, igraju brzi centar i stalno trče u leđa što znači da ćemo naglasak morati staviti na što bolji povratak u obranu. Teško mi je sad u postocima reći tko je u prednosti, jer snimke koje sam gledao su iz njihove Superlige koju je nezahvalno uspoređivati s našom Prvom HRL. Ono što mogu reći je da ćemo mi dati svoj maksimum i da ćemo nastojati izboriti prolazak u sljedeće kolo – poručio je trener Bjelovara.

Veliki problem rukometašicama Bjelovara mogla bi predstavljati činjenica da su zbog stalnih odgoda prvenstvenih susreta ispale iz ritma utakmica. Prije gostovanja u Jagodinu trebale bi Bjelovarčanke odigrati tek susret sedmog kola u Dugom Selu, a između europskih ispita u srijedu bi u Dvorani europskih prvaka trebale ugostiti Sesvete.

– Zadnju utakmicu smo odigrali 17. listopada protiv Splita 2010 i sada nam prijeti stanka od gotovo tri tjedna. S obzirom na koronavirus teško je dogovoriti pripremne utakmice tijekom tjedna, no pokušat ćemo odraditi nekakav međusobni trening s kadetima ili mlađim kadetima Rukometnog kluba Bjelovar. Mi ćemo euro utakmice dočekati bez pravog ritma, ali zdravi i sačuvani od teških prvenstvenih ispita, dok će s druge strane Jagodina biti u pravom natjecateljskom ritmu, ali sigurno i malo umorna od stalnog igranja. Tko će se bolje prilagoditi tim specifičnim uvjetima taj će proći dalje – osvrnuo se Cikoja na utakmice protiv Jagodine koja je trenutno vodeća ekipa srpske Superlige.

Utakmice i u prosincu

S obzirom da su Bjelovarčanke zbog koronavirusa već odgodile tri utakmice Prve HRL, a zbog euro obveza odgodit će i susret osmog kola protiv Zrinskog, u završnici 2020. godine bi sve te dvoboje trebale odigrati u novim terminima.

– Mi smo posljednju ligašku utakmicu trebali odigrati 18. studenoga doma protiv Sesveta. Međutim, zbog otkazivanja sada moramo u novim terminima odigrati još četiri utakmice i to doma protiv Lokomotive te u gostima kod Murvice, Podravka Vegete i Zrinskog. Vjerujem da ćemo još u studenom i na početku prosinca odigrati sve zaostale utakmice i da ćemo do prvenstvene stanke odraditi sve ono što smo planirali u ovom dijelu sezone. Još jednom napominjem. Sad je najvažnije da svi ostanemo zdravi, jer u suprotnom ćemo teško maći dovoljno termina da odigramo sve ono što smo planirali – zaključuje Cikoja.