Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Danas su u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar počeli 27. Dani slobodne nastave koji će trajati do srijede 17. travnja. Na Danima slobodne nastave sudjeluje 20 predavača – profesora s raznih fakulteta te niz uspješnih poduzetnika i znanstvenika. Danas je, između ostalih, zanimljivo predavanje održao Slobodan Novković pod nazivom ‘Katastrofa Titanica i uloga Hrvata u njoj’ gdje je učenike upoznao s činjenicom da je 30 Hrvata putovalo Titanicom, a da ih se samo troje spasilo. Jedan unesrećeni putnik bio je iz susjedne nam Čazme.

No, svakako najveće zanimanje izazvalo je gostovanje dekana Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu prof. dr.sc. Zorana Kurelića koji je održao predavanje pod nazivom ‘Brexit kao test demokracije’. Kurelić je u svome predavanja učenicima približio uzroke odvajanja Velike Britanije iz Europske unije i kako proces izlaska utječe na samu demokraciju.

-Ljudi u Engleskoj nisu bili dobro informirani i većina uopće nije znala za što točno glasa. Bilo je mnogo laži u kampanji i s jedne i s druge strane i na kraju je narod odlučio ono što tadašnja Britanska Vlada i parlament nisu ni u najluđim snovima mislili da će se dogoditi – izjavio je Kurelić koji je dodao da za dvije godine zbog Brexita predviđa Velikoj Britaniji ekonomski slom.

-Škotska prije nekoliko godina nije izglasala na referendumu izlazak iz Velike Britanije ponajviše zato što su joj prijetili da će onda tako biti izbačena i iz Europske unije, a oni su željeli ostati u Uniji. Sada na referendumu za ostanaka ili odlazak Velike Britanije iz Unije Škoti su glasali da Britanije (pa tako i oni) ostanu u Uniji, no znamo što se dogodilo. Tako da je Škotska ostala unutar sastava Britanije zbog činjenice da će tako ostati i u Uniji, a sada su izbačeni iz te Unije upravo zbog ostatka Velike Britanije, ponajviše Engleza, koji su drugačije glasali – pojasnio je Kurelić.
Inače, sva predavanja su bila iznimno dobro posječena od strane učenika, a sve predavače predstavio je ravnatelj Vojislav Kranželić.