Prema definiciji, čudo je božja intervencija pri kojoj su uobičajeni zakoni prirode nadjačani, spriječeni ili promijenjeni, a događaj sličan ovoj definiciji zbio se u Garešnici. Kako drugačije objasniti činjenicu da je petogodišnji dječačić koji je skočio kroz prozor s trećeg kata zgrade s kišobranom u ruci prošao samo s nekoliko modrica i natučenjima i bez jednog prijeloma kosti? Ovaj nezapamćeni i nevjerojatni događaj odigrao se prošli četvrtak oko 17.30 sati u stambenoj zgradi u Garešnici, a najvažnije od svega je da se maleni dječak jako dobro oporavlja u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

 Svi u šoku

-U jednom trenutku samo sam čula kako je nešto zašuštalo pokraj prozora, poslije čega sam čula tupi udarac. Potom sam čula jecanje i zapomaganje i izašla sam na prozor i vidjela dječaka kako leži na travi i zove u pomoć – ispričala je vidno šokirana susjeda Romana Totgergeli Čakanić, koja živi na etaži ispod stana obitelji  te je odmah pozvala dječakove roditelje.

-Svi smo bili u šoku i nismo mogli vjerovati što se dogodilo. Potrčali smo van iz zgrade i pozvali hitnu pomoć, a kad smo dječaka pitali boli li ga što, rekao je da ga bole noge i leđa. Posebno sam se šokirala kad sam pokraj njega vidjela kišobran s kojim je, ispostavilo se, skočio s desetak metara visine, vjerojatno misleći da će mu on poslužiti kao padobran – kazala je susjeda, dok dječakova majka Željka V. vjeruje da je njezinom sinu taj kišobran zapravo i spasio život jer ga je u rukama držao do doticaja sa zemljom i aterirao je na noge.

-Ne znam kako bih opisala sve nego kao božje čudo. Suprug i ja i dalje smo u šoku i premda i dalje ne možemo shvatiti kako se to moglo dogoditi, presretni smo i zahvalni smo što naši sin nije teže ozlijeđen i što zapravo nije slomio nijednu kost. Svi liječnici nam kažu da je to pravo čudo i da sličan slučaj nikada nisu imali – ispričala je Željka V. koja je s mužem Dejanom neprekidno uz svog jedinca u Zagrebu i nestrpljivo čekaju kad će biti pušten kući u Garešnicu.

-Pokušavamo dokučiti kako je naš sin  došao na takvu ideju, a polako i on sam shvaća što je napravio. Pitali smo ga gdje je to vidio, a rekao nam je da je nešto slično vidio u crtanom filmu pa je očito odlučio i sam pokušati kišobran iskoristiti kao padobran. Kazao je da nešto slično više nikada neće pokušati, a na kraju mu je taj kišobran spasio život jer ga je vjerojatno povukao prema travnatoj površini i nije udario u zgradu pokraj koje se nalazi crijep – kazala je Željka V. koja je sretna što se njezin sin dobro oporavlja, a više od ozljeda, kaže, boli ga što je shvatio da je napravio veliku pogrešku, koja je mogla biti kobna.

Svjestan je svega

-Jako je tužan i svjestan je što je napravio, a najstrašnije od svega je što se sve to odigralo u trenutku. U jednom času bio je s nama u sobi, a već u drugom je iz druge sobe skočio kroz prozor s kišobranom u ruci. On je inače jako živahno i znatiželjno dijete, pun je ideja i sve ga zanima. Najstrašnije od svega je što djeca danas previše gledaju crtane filmove, koji su doista grozni i djeca uz njih mogu doći na svakakve ideje. Moramo biti zahvalni Bogu što nam je spasio dijete i to nam je najveći i najljepši poklon koji možemo zamisliti – zaključila je Željka.

S. Gambiroža