Uspjeh za uspjehom svake godine na mnogim natjecanjima nižu učenici bjelovarske IV. osnovne škole, a ove godine opet su briljirali i u njima posebno svojstvenim informatičkim disciplinama. Njihov tim osvojio je prvo mjesto na državnoj razini Lego lige, zbog čega su bili i gosti predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, kojoj su imali priliku prezentirati što sve rade. No, to što su najbolji od svih hrvatskih osnovnih škola te postali lider regije i nije jedina beneficija natjecanja.

 Vrhunski rezultati

Učitelj Branko Raičković ističe kako je riječ o do sada najsveobuhvatnijem natjecanju u kojemu se morao istaknuti odličan timski rad učenika i učitelja iz nekoliko školskih predmeta. Za istaknuti je svakako i uspjeh na Infokupu, gdje su njihovi učenici pobrali sva prva mjesta, među šestim, sedmim i osmim razredima. Inače, IV. osnovna škola sudjeluje u čak sedam projekata u kojima se osim informatičkih ispituju i matematičke te sposobnosti učenika u robotici. Uz spomenutu Lego ligu i Infokup, u sklopu STEM aktivnosti sudjelovali su još i u CM ligi, Robotskom spašavanju žrtve, HONI-u, ARCA-i, Matematika-Crostu te micro:bitu. I gotovo niti u jednoj od njih na državnoj se razini nisu plasirali niže od prvih pet mjesta. Smatrajući kako njihovi uspjesi u medijima nisu dovoljno popraćeni i da bjelovarska javnost o njima gotovo ništa ne zna, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak odlučio je svojom posjetom malim robotičarima, njihovim učiteljima i ravnatelju pomoći u popularizaciji onoga što ta škola radi, poručivši kako je primjena moderne tehnologije i gradski smjer razvoja.

 Škola partner

– Ovo je priča koju mi u Gradu nastojimo prezentirati i bjelovarskoj javnosti pokazati kako i na koji način radi uspješna škola. Osim što će ova škola biti partner u jednom projektu o kojemu će se puno više čuti uskoro, vjerujem kako će se upravo u njoj razviti mnoge ideje pomoću kojih ćemo građanima omogućiti ono što smo u predizbornoj kampanji i obećali, a to je stvoriti Grad koji će primjenjivati naprednu tenologiju u svakodnevnom korištenju i davanju usluga javnog servisa građanima. Dakle, biti jedan smart city grad u punom smislu tih riječi – istaknuo je za posjeta školi gradonačelnik Hrebak. Svi, kaže, moramo biti svjesni da, ako želimo biti konkurentni i u trendu na svjetskom tržištu, moramo pratiti sve nove, moderne tehnologije. Zbog toga je odlučio i povezati rad osnovnih škola s bjelovarskom Visokom tehničkom školom, kako bi mladi ljudi sutra bili spremni za tržište rada koje osigurava svijetlu budućnost.

– Ovakvi projekti i pothvati u školama uvijek će imati našu podršku – poručio je gradonačelnik Hrebak, napomenuvši kako se u bjelovarskoj IV. već radi u programskom jeziku Pythonu, koji će biti temelj rada i novog bjelovarskog studija Računarstvo, koji kreće od ove jeseni. Da u IV. OŠ odlično hvataju korak s vremenima koja za mnoge druge osnovne škole u Hrvatskoj tek trebaju doći, dokazuje i oprema koju su za sve svoje radionice nabavili putem projekata ili samostalno. U tome, napomenuo je učitelj Raičković, inače i predsjednik županijske Udruge informatičara te jedan od svega 25 STEM ambasadora u Hrvatskoj, uživaju veliku podršku ravnatelja Nikole Margetića. Sa zadovoljstvom su sve što znaju i u čemu su najbolji, gostima u ponedjeljak pokazali i sami učenici.