Danas je župan Damir Bajs u prostorijama Županije primio učenike 2. g razreda Srednje škole Augusta Šenoe Garešnica i učenike te 2.c i 2. d razreda Srednje škole Čazma. Naime, oni su od 51 razrednog odjeljenja diljem županije ostvarili najbolje rezultate iz testa o Domovinskom ratu ‘Znajući prošlost u sigurniju budućnost’ te za nagradu sutra idu na studijsko putovanje u Vukovar gdje će sudjelovati u Koloni sjećanja i posjetiti Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara te u povratku spomen obilježje na Trpinjskoj cesti. Također, u Vukovar će putovati i najbolji razred iz svakog grada Bjelovarsko bilogorske županije.

Projekt ‘Znajući prošlost u sigurniju budućnost’ već 13 godina organizira Udruga hrvatskih dragovoljaca  uz potporu Bjelovarsko bilogorske županije i Ministarstva branitelja.

-Iznimno je važno da ste vi mladi danas upućeni i da imate znanja o onome što se događalo za vrijeme Domovinskog rata i ja vam čestitam na iznimno uspješno obavljenom testu. Znam da ste puno učili o Domovinskom ratu i Vukovaru, ali sutra ćete vidjeti nešto što će vam vjerujem zauvijek ostati u sjećanju. Vi niste ni rođeni kada se je branila domovina, ali neki mladići u to doba koji su bili samo dvije godine stariji od vas su bili na prvoj crti linije zato da mi danas imamo slobodnu zemlju i zato ih se uvijek moramo sjećati  – izjavio je župan Bajs mladim učenicima. (vec)