S posljednjim izmjenama Kaznenog zakona bitno su postrožene kazne za mučenje i ubijanje životinja, a krajem prošlog  mjeseca na Općinskom sudu u Bjelovaru izrečena je i prva presuda u kojoj je zlostavljač životinja završio u zatvoru. Tomislav M. početkom je mjeseca osuđen na tri mjeseca bezuvjetnog zatvora za ubijanje životinje, dok je ranije ove godine zbog bezrazložnog i brutalnog ubijanja psa na sedam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine pravomoćno osuđen i mladić iz Velikog Korenova.

 Svirepo ubojstvo

Prema kaznenom nalogu koji je u međuvremenu postao i pravomoćan jer 28-godišnjak na njega nije uložio žalbu, on je dana 20. listopadu u dvorištu obiteljske kuće u Velikom Korenovu bez ikakvog razloga usmrtio psa mješanca. U cilju da usmrti susjedovog psa, 28-godišnjak je tupim dijelom sjekire udario psa mješanca crno-bijele duge dlake u predio glave iza lijevog uha. Učinio je to dok je pas bezbrižno sjedio na klupi. Od ovog je udarca pas na licu mjesta uginuo, nakon čega se 28-godišnjak sukobio i s vlasnikom životinje koju je ovako svirepo usmrtio.

Kad je susjed krenuo 28-godišnjaku u dvorište, ovaj mu je rekao da ne može ući, zbog čega ga je susjed “pogodio” šakom u glavu. To je potpuno razbjesnilo ovog 28-godišnjaka. U ruke je ponovno uzeo sjekiru kojom je ubio psa te u cilju da ustraši susjeda, zaprijetio mu je da će ga ubiti ako mu uđe u dvorište. Te su riječi kod susjeda izazvale opravdani strah za život pa je očito izrazito nasilnog 28-godišnjaka prijavio policiji. Na kraju je zbog prijetnje 28-godišnjak osuđen na četiri mjeseca zatvora, a isto toliko dobio je i za ubijanje nedužne životinje te mu je na kraju izrečena jedinstvena kazna zatvora od sedam mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske napominju da je u posljednje tri godine evidentirano ukupno pet kaznenih djela ubijanja ili mučenja životinja.
-Iz statističkih pokazatelja za ovu policijsku upravu, vidljivo je da je tijekom 2015. godine evidentirano jedno kazneno djelo mučenja ili ubijanja životinja, a sljedeće godine evidentirana su tri takva djela. Sva kaznena djela su razriješena te su protiv počinitelja podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu. U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je jedno takvo kazneno djelo, koje još nije razriješeno – ističu iz policije i naglašavaju da se u pojedinim slučajevima postupalo po prijavi udruga koje se bave zaštitom životinja.

Dvije godine zatvora

Inače, prema Kaznenom zakonu, onaj tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kaznit će se zatvorom do jedne godine, a onaj koji to počini iz koristoljublja može dobiti do dvije godine zatvora. Mučene i zlostavljane životinje zakonom se oduzimaju od vlasnika koji ih je maltretirao, a kazna je predviđena i za onoga tko iz nehaja uskratom hrane i vode ili na drugi način izlozi životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme.