Stravično ubojstvo trogodišnjeg mališana iz Pule kojega je navodno zadavila vlastita majka, zgrozio je cijelu Hrvatsku, ali i otvorio široku lepezu pitanja. Što je prethodilo takvome činu, je li se mogao spriječiti te koliko je u svemu zakazao sustav, a možda i zatvaranje očiju neposredne okoline u kojoj je živio nesretni dječak? Pitanja nameću neumoljive brojke stručnih analiza koje govore kako se u nas obiteljsko nasilje nad djecom otkriva u tek 36 posto slučajeva.

Psihičko i fizičko zlostavljanje

Roditeljsko nasilje nad djecom je u porastu, potvrdila je za Bjelovarac Kristina Novalić, ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb, čija se mjerodavnost proteže na područje Grada Bjelovara i osam općina.

-Psihičkim zlostavljanjem smatra se vrijeđanje, zastrašivanje, omalovažavanje, prijetnje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima. Takve oblike nasilja teško je utvrditi jer nije vidljivo poput fizičkog nasilja, tim prije što mlađa djeca nemaju svijest o tome i često ne mogu ispričati što im se i kako dogodilo. Psihičko zlostavljanje često ide uz fizičko, a ukoliko se događa neovisno, procjenjuje se ugroženost djeteta temeljem lista za procjenu – uvjeti života i kapacitet roditelja za promjenu ponašanja. Roditeljima se mogu izreći mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, sukladno Obiteljskom zakonu. Najčešće se roditeljima izriče mjera stručne pomoći i potpore u ostvarivanju skrbi o djetetu, upućuje ih se u savjetovalište, a dijete u tretman psihologu ili po potrebi psihijatru – kaže ravnateljica Novalić.

Neumoljive brojke

Za pravodobno otkrivanje obiteljskog nasilja nad djecom odgovorni su svi – od članova obitelji, susjeda, vrtića, škola, zdravstvenih i drugih mjerodavnih ustanova, jer su svaku i najmanju sumnju dužni prijaviti policiji ili Centru. Takvih je prijava tijekom 2016. godine zabilježeno 34, a od ukupne brojke, 26 slučajeva bilo je vezano uz psihičko nasilje. Godinu dana ranije, na adresu Centra je pristiglo 28 obavijesti policije o počinjenom nasilju u obitelji, a psihičko nasilje bio je potvrđeno u 18 slučajeva. Jedna od krajnjih mjera za zaštitu djeteta, regulirana Obiteljskim zakonom, podrazumijeva izdvajanje djeteta iz obitelji ili zabranu pristupa jednog od roditelja obiteljskom domu. Ravnateljica Novalić napominje kako prošle godine nije zabilježen niti jedan slučaj žurnog izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji, dok su 2015. bila dva takva slučaja. Bjelovarski Općinski sud pak prošle je godine donio 20 odluka o oduzimanju prava na stanovanje s djetetom i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu, dok je godinu prije zabilježeno 18 takvih odluka. No, u svakom tom slučaju nije se radilo samo o obiteljskom nasilju, već razlog može biti i zanemarivanje svakodnevne skrbi o djetetu.

Strava u Novoj Rači

Jedan od najstrašnijih primjera obiteljskog zlostavljanja djeteta zabilježen je 2015. godine u Novoj Rači, kada je iz bjelovarske Opće bolnice prijavljena sumnja na zvjersko iživljavanje očuha nad dvogodišnjom djevojčicom iz Nove Rače. Očuh je bio priveden u Županijsko državno odvjetništvo zbog sumnje da je spolno zlostavljao i teško ozlijedio djevojčicu, koju je njegova supruga rodila kao maloljetnica u prijašnjoj vezi. Podsjetimo, prema neslužbenoj verziji majke i očuha, dijete je palo niz stepenice, no liječnici su utvrdili kako su među teškim tjelesnim ozljedama bile i one spolovila, zbog čega su slučaj prijavili policiji. Nakon otpuštanja iz bolnice, djevojčica je smještena u Dom za djecu Zagreb, zajedno sa tada devetomjesečnom sestricom iz zajedničke veze majke i očuha.