BJELOVAR / ZAGREB – Policija i USKOK proteklih su dana završili opsežno višemjesečno istraživanje nad više osoba sa bjelovarskog i zagrebačkog područja zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja.

Uz to, postoje snažne indicije da je devet hrvatskih državljana starih od 35 do 52 godine počinilo i produljena kaznena djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sustavu zločinačkog udruženja na štetu državnog proračuna.

Kako je objavila PU bjelovarsko – bilogorska, utvrđeno je kako se ovih devet osumnjičenika kroz jedno trgovačko društvo udružilo u zločinačko udruženje kojem je cilj bio stjecanje nepripadne materijalne dobiti uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a i to na štetu državnog proračuna. Sumnja se da je cijelu ovo udruženje vodio 45-godišnjak sa zagrebačkog područja koji je i organizirao skupinu. Osumnjičenici su organizirali nabavu robe od dobavljača iz država članica Europske unije za 45-godišnjakovo trgovačko društvo, pri čemu su omogućili da ono neosnovano umanji obvezu poreza na dodanu vrijednost za prošlu i ovu godinu iskazivanjem pretporeza po nevjerodostojnim ulaznim računima više trgovačkih društava u vlasništvu osumnjičenih 48-godišnjaka i 35-godišnjaka. Na taj način su oštetili državni proračun za iznos od najmanje 5,152 milijuna kuna kuna, dok su se osmorica osumnjičenih okoristili za iznos od najmanje 2,252 milijuna kuna.

-Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 45-godišnjak počinio kazneno djelo zločinačko udruženje te produljeno kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. Za ostale osumnjičena utvrđena je osnovana sumnja da su počinili produljeno kazneno djelo pomaganjem u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. Za trgovačko društvo iz Zagreba se sumnja da je bilo odgovorno zbog kaznenog djela protiv javnog reda, utajom poreza ili carine počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja – izvijestili su iz policije i dodali da su prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više osoba, stambenih i poslovnih objekata te vozila korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela. Tijekom pretraga pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala, medija za pohranu digitalnih podataka, kao i višemilijunski iznos gotovog novca . Protiv ukupno devet osoba, od kojih je osam dovedeno pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke te trgovačkog društava s područja Zagreba, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava.