Udruga kuhara i slastičara Bilogore na najbolji je mogući način predstavila svoju zemlju na nedavnom V. Internacionalnom džem festivalu u Gabali, u Azerbajdžanu. Proizvode njezinih članova nacionalna kulinarska asocijacija te zemlje proglasila je najboljima i to u konkurenciji između čak 25 zemalja svijeta. Zlatnu medalju i pehar predstavnicima Udruge uručio je sam Thomas A. Gugler, WACS Kontinentalni direktor, čime je potvrđeno da Hrvatska ima iznimno kvalitetne proizvode autentičnog okusa iza kojih stoji puno truda, znanja i ljubavi.
Da su takvom epitetu bitno doprinijele vrijedne bilogorske ruke i bogata tradicija dokaz su džemovi ovdašnjih proizvođača koji su upravo i dobili najviše ocjene. Tajnica Udruge Ivana Grudenić prenosi kako su sudce privukli džem od marelica OPG-a Nakani zbog svoje boje, džem od aronije, koja je u tim krajevima nepoznata, i to bez šećera OPG-a Mire Cug, džem od naranče s đumbirom OPG-a Vončina zbog vrlo upečatljive arome te džem od breskve s ružmarinom OPG-a Bratković. Zlato je dodijeljeno zbog sveobuhvatne kvalitete svih uzoraka, zbog cijelog dojma prezentacijskog stola te reakcija posjetitelja. Iz svake zemlje sudjelovala su dva predstavnika. Hrvatsku je osim tajnice Grudenić predstavljao i Erich Glavica, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Bilogore. U suradnji s KUD-om Palična iz Severina osmišnjen je prezentacijski stol i na njemu je bilo izloženo 12 vrsta džemova.
– Drago nam je da su džemovi pripremljeni na tradicionalan način prepoznati, baštineći dugu tradiciju spravljanja džemova na ovim prostorima i da je vidljivo da su uvelike kvalitetniji od industrijskog proizvoda. Azerbajdžan se ubrzano gradi i razvija te postaje sve popularnija turistička destinacija, pogotovo pripadnicima islamskih zemalja. Gabala je inače poznata po plodnoj zemlji, uzgoju i preradi mnogih kultura voća. Puno ulažu u promociju i razvoj, od tuda i razlog za održavanje ovog festivala, ali i zbog unaprijeđenja i jačanja suradnje na polju kulinarstva, ugostiteljstva i edukaciji proizvođača. Bitna je razmjena iskustava, proširenje znanja, kako bi zajedno postigli višu razinu ugostiteljske ponude te i ovom tradicionalnom proizvodu, često zapostavljenom, dali mjesto kakvo zaslužuje – ističe Grudenić.
Podsjetimo, ovakav uspjeh naših “džemara” tim je veći kada se zna da je Udruga preko koje se prezentiraju mlađa od godinu dana.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.