Udruga kuhara i slastičara Bilogore na najbolji je mogući način predstavila svoju zemlju na nedavnom V. Internacionalnom džem festivalu u Gabali, u Azerbajdžanu. Proizvode njezinih članova nacionalna kulinarska asocijacija te zemlje proglasila je najboljima i to u konkurenciji između čak 25 zemalja svijeta. Zlatnu medalju i pehar predstavnicima Udruge uručio je sam Thomas A. Gugler, WACS Kontinentalni direktor, čime je potvrđeno da Hrvatska ima iznimno kvalitetne proizvode autentičnog okusa iza kojih stoji puno truda, znanja i ljubavi.

Da su takvom epitetu bitno doprinijele vrijedne bilogorske ruke i bogata tradicija dokaz su džemovi ovdašnjih proizvođača koji su upravo i dobili najviše ocjene. Tajnica Udruge Ivana Grudenić prenosi kako su sudce privukli džem od marelica OPG-a Nakani zbog svoje boje, džem od aronije, koja je u tim krajevima nepoznata, i to bez šećera OPG-a Mire Cug, džem od naranče s đumbirom OPG-a Vončina zbog vrlo upečatljive arome te džem od breskve s ružmarinom OPG-a Bratković. Zlato je dodijeljeno zbog sveobuhvatne kvalitete svih uzoraka, zbog cijelog dojma prezentacijskog stola te reakcija posjetitelja. Iz svake zemlje sudjelovala su dva predstavnika. Hrvatsku je osim tajnice Grudenić predstavljao i Erich Glavica, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Bilogore. U suradnji s KUD-om Palična iz Severina osmišnjen je prezentacijski stol i na njemu je bilo izloženo 12 vrsta džemova.

– Drago nam je da su džemovi pripremljeni na tradicionalan način prepoznati, baštineći dugu tradiciju spravljanja džemova na ovim prostorima i da je vidljivo da su uvelike kvalitetniji od industrijskog proizvoda. Azerbajdžan se ubrzano gradi i razvija te postaje sve popularnija turistička destinacija, pogotovo pripadnicima islamskih zemalja. Gabala je inače poznata po plodnoj zemlji, uzgoju i preradi mnogih kultura voća. Puno ulažu u promociju i razvoj, od tuda i razlog za održavanje ovog festivala, ali i zbog unaprijeđenja i jačanja suradnje na polju kulinarstva, ugostiteljstva i edukaciji proizvođača. Bitna je razmjena iskustava, proširenje znanja, kako bi zajedno postigli višu razinu ugostiteljske ponude te i ovom tradicionalnom proizvodu, često zapostavljenom, dali mjesto kakvo zaslužuje – ističe Grudenić.

Podsjetimo, ovakav uspjeh naših “džemara” tim je veći kada se zna da je Udruga preko koje se prezentiraju mlađa od godinu dana.