Prema neslužbenim informacijama, ravnatelj Dom za odrasle osobe Bjelovar Zlatko Kraljić kojega su najmanje tri zaposlenice prijavile za spolno uznemiravanje, otišao je na bolovanje zbog stresa, a mijenja ga zamjenica Zlatka Kralik, na čijem LinkedIn profilu stoji da je šefica računovodstva te ustanove. Predsjednik Upravnog vijeća, član HDZ-a Marin Sabolović, kazao je da ga nisu razriješili dužnosti zbog prijava za spolno uznemiravanje nego da i dalje uživa njihovo povjerenje i da čekaju razvoj situacije. Sâm Kraljić, kako neslužbeno doznajemo, kaže kako se ujutro nije osjećao dobro pa je otišao dok liječnika i uzeo bolovanje za koje ne zna hoće li biti kratkog ili duljeg vijeka. Ne zna ni tko će ga zamijeniti, a po logici stvari to bi trebala biti njegova zamjenica Zlatka Kralik. Vrijedi spomenuti i da su se među zaposlenicima Doma za odrasle osobe pojavile informacije da je Upravno vijeće razriješilo dužnosti Zlatka Kraljića zbog prijava za seksualno uznemiravanje, no Marin Sabolović ih je demantirao.

Optužbe ‘češlja’ policija i DORH

Podsjetimo, optužbe zaposlenica Doma za odrasle osobe Bjelovar već mjesecima provjeravaju policija i državno odvjetništvo, a prema informacijama kojima raspolažemo, bivši ravnatelj Kraljić neprimjereno se ponašao prema djelatnicama u više navrata i pred više svjedoka.

Upravno vijeće u kojemu većinu čine članovi HDZ-a, stranke iz koje dolazi ravnatelj Kraljić, optužbe za seksualno uznemiravanje odbacilo je, a da pritom niti jedan od članova UV-a nije razgovarao s prijaviteljicama. One su pak, kako bi se zaštitile, na bolovanju otkako su podnijele prijave, a ravnatelj Kraljić više puta javno se obrušio na njih, tvrdeći da ga prijavljuju jer su loše zaposlenice.

Istupio iz HDZ-a, a ostao na popisu

Ravnatelj Zlatko Kraljić na bolovanje je otišao samo jedan dan nakon što je priču o prijavama za seksualno uznemiravanje objavio Jutarnji list. Prethodno, valja spomenuti, na portalu bliskom HDZ-u objavljena je informacija da je Kraljić navodno istupio iz HDZ-a još krajem prošle godine, navodno kako ne bi štetio velikom ugledu te stranke tijekom spomenutog procesa.

Iako je Kraljić navodno istupio iz HDZ-a potkraj prošle godine, njegovo ime do 11. ožujka bilo je navedeno među članovima Županijskog odbora HDZ-a. Sâm Kraljić još u veljači je govorio da ga je prijavila samo jedna zaposlenica, i to zaposlenica koja je prijavljivala i prethodnu ravnateljicu. Čini se da je u tu priču uspio uvjeriti i svoje stranačke kolege iz Upravnog vijeća.

HDZ-ov ravnatelj

Vrijedi spomenuti i da smo informaciju o tomu da će upravo Zlatko Kraljić, član HDZ-a, postati ravnatelj te ustanove u kojoj većinu Upravnog vijeća čine članovi HDZ-a, objavili otprilike pola godine prije nego što je raspisan javni natječaj za tu funkciju.

Foto: arhiva/Bjelovarski list

Djelatnice Doma za odrasle osobe Bjelovar prijavile su ravnatelja Zlatka Kraljića za spolno uznemiravanje, a on je završio na bolovanju nakon što je o tomu pisao Jutarnji list